Otpočela isporuka semenskog materijala domaćinstvima koja su pretrpela štetu od poplava - iKragujevac


Vesti

Početkom nedelje, u magacinu Direkcije za robne rezerve grada Kragujevca, u naselju ''Ilina voda'', otpočela je isporuka semenskog materijala za prolećnu setvu poljoprivrednim domaćinstvima koja su pretrpela štetu tokom prošlogodišnjih poplava. Posredstvom Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija - FAO, za domaćinstva koja su dobila semenski materijal, danas je otpočela isporuka NPK veštačkog đubriva.

Meni je zadovoljstvo da kažem da postoji jedna izuzetna saradnja između grada Kragujevca, odnosno našeg Odeljenja za poljoprivredu i organizacije FAO. Danas imamo konkretno 106 poljoprivrednih domaćinstava koji su bili pogođeni poplavama i njima će biti podeljeno 40 tona mineralnog đubriva za prolećnu setvu, otprilike 300 do 400 kilograma po domaćinstvu - kaže Zoran Prokić, član Gradskog veća za poljoprivredu.

Program pomoći za poplavljena poljoprivredna domaćinstva koji sprovodi FAO, a finansira EU, otpočeo je prošle godine nakon majskih poplava. Konkretno, za poljoprivredu, Evropska unija je izdvojila 8 miliona evra pomoći.

Ovo je šesti put da smo u Kragujevcu. Danas delimo prvi deo đubriva, a za 7-10 će stići i drugi deo zajedno sa semenskim kukuruzom za poljoprivredna gazdinstva u Kragujevcu koja su pretrpela štetu na usevima tokom prošlogodišnjih poplava. Organizacija FAO i dalje nastavlja u okviru programa Evropske unije da radi podršku i isporuke poljoprivrednim gazdinstvima. Sledeće što nam je po planu je isporuka mehanizacije, velika nabavka plastenika za proizvođače povrća i podrška proizvođačima u vidu nabavke žive stoke - kaže Marijana Božić iz Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija FAO.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu