Ustanove da slede primer kragujevačkog zavoda "Male Pčelice" - iKragujevac


Vesti

Svaka ustanova mora biti ekonomski samoodrživa, sve što može da se stvori sopstvenim radom Ministarstvo će podržati sa ciljem da se poboljšaju uslovi života korisnika, naglasio je ministar Vulin. Najbolji primer je, smatra Vulin, kragujevački zavod "Male Pčelice" koji zahvaljujući radu korisnika na sopstvenoj ekonomiji i u okviru 11 radno okupacionih raduionica godišnje uštedi 27 miliona dinara.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas da krgujevački Zavod za zbrinjavanje odraslih "Male pčelice" svojim radom godišnje uštedi 27 miliona dinara i da taj model očekuje i od ostalih ustanova socijalne zaštite u Srbiji u kojima je to moguće.
"Sve što možete da stvorite svojim radom, svorite svojim radom", rekao je Vuli na sastanku sa direktorima 25 ustanova socijalne zaštite u Srbiji, kojom prilikom je i obišao poljoprivrednu ekonomiju kragujevačkog zavoda za odrasle sa posebnim potrebama.

Naglašavajući da će neki reći da je strašno da korisnici u tim ustanovama rade, ministar Vulin je naglasio da rade samo oni korisnici koji su radno sposobno i koji to žele, odnosno isključivo na principu dobrovoljnosti, kao i da su nagrađeni za taj rad.

"Rad pomaže svakom korisiku u ovim ustanovama, jer je za njih rad terapija, i oni žive bolje, zdravije i duže, a usput imaju i bolje uslove u kojima borave", rekao je Vulin i naglasio da rad u ustanovama socijalne zaštite treba da bude i biće glavni motiv Ministarstva rada i socijalne politike.

Direktor kragujevačkog zavoda Vladica Stanojević izrazio je zadovoljstvo što će ta ustanova, kako je rekao, biti pokazatelj za celu Srbiju kako treba raditi i raspolagati sredstvima resornog ministarstva kao i da u toj ustanovi sve što rade rade za dobrobit korisnika.

"Sve što zaradimo i napravimo u Zavodu, zarađujemo za poboljšanje uslova života naših korisnika", rekao je Stanojević.

Podsetivši da taj zavod ima 885 korisnika kao i 17 hektara obradivog zemljišta na kojem gaje kukuruz i žitarice, od kojih prave hleb i druge proizvode od brašna kao i da imaju stočarsku proizvodnju, Stanojević je rekao da je ta ustanova pre dve godine bila u minusu 14 miliona dinara a da je danas u plusu.

Prema njegovim rečima, Zavod godišnje proizvede 120 tona raznih vrsta mesa dok kupuju samo ribu, a značajne uštede dodatno ostvaruju zahvaljujući proizvodnji hleba i drugih proizvoda od brašna.

Tako, dodao je Stanojević, četvrtina bureka koji proizvode košta nešto više od 13 dinara.

Na sastanku se čulo da ustanova socijalne zaštite u Velikom Popovcu ima godišnju priozvodnju od šest i po miliona dinara od čega ostvaruje čistu dobit od milion i po dinara.

Ta ustanova ima farme svinja, ovaca, koka-nosilja i pilića, kao i povrtarsku proizvodnju na 1,4 hektara zemljišta.

Stočarsku proizvodnju ima i Dom za decu i lica ometena u razvoju u Stamnici kod Požarevca koja namerava da je poveća.

 

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu