KG: Pored učionica, đaci ''peku zanat'' u fabrikama i zarađuju! - iKragujevac


Vesti

Budući bravari-zavarivači koji pohađaju srednju školu u Kragujevcu, pored još nekoliko gradova koji su uveli ovu praksu, od ove školske godine zanat "peku" ne samo u školskim radionicama, nego i u fabrikama. Oni su prva generacija dualnog obrazovanja, kakvo je "patentirano" u Nemačkoj, a uvedeno i u mnogim drugim državama.

U Srbiji je to tek pilot-projekat, a puna primena ovog programa biće od školske 2016/17. godine.

- Dualno obrazovanje je veoma skupo ulaganje u obrazovanje, ali je to dugoročna investicija. Zato očekujemo da će velike kompanije prepoznati šansu i priključiti nam se - kaže dr Srđan Verbić, ministar prosvete. 

- Ovo za njih nije samo klasično pronalaženje dobrih budućih radnika, već je unapređivanje i postojećih zaposlenih. Jer majstori koji rade sa đacima moraju da budu ne samo stručni u svom poslu, nego i da umeju da prenesu svoja znanja.

- Najvažnije je što će gotovo svi koji završe školu dobiti posao - naglašava Bajić. - U prvom razredu praksa je jedan dan nedeljno, u drugom dva dana, a u trećem tri dana, plus blok nastava od 60 časova. Deo je u školskoj radionici, a deo u fabrikama. Firme mogu da im daju određenu nadoknadu za rad, a ponuđeno im je i da se usavršavaju tokom raspusta.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu