Prisiljavali jedva punoletnog dečka da obija i krade po Italiji, Viši sud u Kragujevcu im ''presudio''! - iKragujevac


Vesti

Viši sud u Kragujevcu pravosnažno je osudio Ratomira Jovanovića i Rosu Savić iz Vrnjačke Banje na po pet godina zatvora za krivično delo trgovine ljudima. Kako se navodi u saopštenju NVO Atina, koja je specijalizovana za pružanje podrške žrtvama trgovine ljudima, Jovanović i Savićeva su, prema navodima optužnice Višeg tužilaštva u Kragujevcu, vrbovali 19-godišnjeg dečka doveli ga u zabludu, zloupotrebili njegovo poverenje i prisilili ga na vršenje krivičnih dela.

"Oštećeni se javio na oglas za branje grožđa u Švajcarskoj, međutim odveden je u Italiju gde su mu oduzeta dokumenta. Uz pretnju i primenu sile morao je da za svoje "poslodavce" obavlja razne kriminalne radnje, od sitnih ili krupnih krađa do obijanja stanova", navodi se u saopštenju NVO Atina.

Kako je objašnjeno u prvostepenom postupku koji je vođen za to krivično delo, trafikerima koji su bili u bekstvu, je suđeno u odsustvu. U tom postupku osuđeni su na po osam godina zatvora, ali je Apelacioni sud predmet vratio na ponovno suđenje.

Trafikeri su u februaru 2013. uhapšeni u Italiji u saradnji sa beogradskom kancelarijom Interpola, na osnovu poternica koje su raspisane za njima još u junu 2012. godine. Presuda Jovanoviću i Savić su značajne jer će pomoći rasvetljavanju sličnih slučajeva u kojima su žrtve trgovine ljudima prinuđene da u situaciji trgovine ljudima čine krivična dela, istakla je NVO Atina.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu