Osmak iz Kragujevca kao akademski slikar - iKragujevac


Vesti

Aleksandar Đukić je učenik osmog razreda Osnovne škole "Jovan Popović" iz Kragujevca, koji godinama stvara slike koje izazivaju iznenađenje svih kada čuju da je njihov autor osnovac.

Prvi njegov rad bila je pejzažna slika, kada je nacrtao kućicu u čijoj su pozadini brda, a po njegovim rečima Tanjugu, talenat mu je verovatno urođen.

"Počeo sam u septembru 2008. godine kada sam se upisao u jednu školu slikanja u Malom Zvorniku, gde sam tada živeo. Crtao sam i slikao, i što sam više učio, postajao sam sve bolji", rekao je Aleksandar koji ima 14 godina i već prvu samostalnu izložbu slika, otvorenu u odeljenju kragujevačke narodne biblioteke "Vuk Karadzić" u naselju Stara radnička kolonija.

Tamo je izloženo njegovih 30-ak pejzažnih i slika mrtve prirode rađenih akrilnim bojama, crteža nastalih olovkom i grafika.

Mladi umetnik kaže da bi voleo da nauči da slika portrete, koje, priznaje, još uvek ne zna, a želja mu je da jednoga dana završi likovnu akademiju i bude univerzitetski profesor.

Zbog izuzetnog talenta, Aleksandar časove likovne kulture, u osmom razredu osnovne škole "Jovan Popović" u Kragujevcu, pohađa po posebnom programu za nadarenu decu. Nastavnica likovne kulture u toj školi Slavica Đorđević u izjavi Tanjugu je rekla da je zadovolsjtvo imati takvog učenika i ocenila da se takav talenat retko sreće.

Aleksandar je, pre dve godine osvojio i specijalnu nagradu Spomen-muzeja "21.oktobar" na likovnom konkursu na temu "Dosta su svetu jedne Šumarice".

U Kragujevac je došao prošle godine, sa ocem Rajkom i majkom Željkom, koji su 90-ih godina prošloga veka izbegli iz Bosne i Hercegovine u Srbiju.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu