Kragujevac: Zbog trgovine ljudima pet godina zatvora - iKragujevac


Vesti

Viši sud u Kragujevcu pravosnažno je osudio Ratomira Jovanovića i Rosu Savić iz Vrnjačke Banje na po pet godina zatvora zbog trgovine ljudima.

Prema navodima optužnice Višeg tužilaštva u Kragujevcu, osuđeni su vrbovali devetnaestogodišnjeg državljanina Srbije, doveli ga u zabludu i zloupotrebili njegovo poverenje, a zatim prisilili ga na vršenje krivičnih dela.

Oštećeni se javio na oglas za branje grožđa u Švajcarskoj, međutim on je odveden u Italiju gde su mu oduzeta dokumenta. Uz pretnju i primenu sile morao je da za svoje "poslodavce" obavlja razne kriminalne radnje, od sitnih ili krupnih krađa do obijanja stanova.

U prvostepenom postupku optuženima, koji su tada bili u bekstvu, suđeno je u odsustvu. U tom postupku osuđeni su na po osam godina zatvora, ali je Apelacioni sud predmet vratio na ponovno suđenje.

Oni su u februaru 2013. godine uhapšeni u Italiji u saradnji sa beogradskom kancelarijom Interpola, a na osnovu poternica raspisanih za njima u junu 2012. godine.

Iz nevladine organizacije Atina, koja se bavi pružanjem podrške žrtvama trgovine ljudima, smatraju da je ova presuda značajna jer će pomoći rasvetljavanju i ostalih sličnih slučajeva. Ovaj oblik trgovine ljudima postao je jedan od najzastupljenijih, pored seksualne i radne eksploatacije. Čest je slučaj da optuženi za ovo krivično delo prete žrtvama i zastrašuju ih čak i u samoj sudnici, navode iz ove organizacije.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu