Kragujevac: Efikasniji rad Gradske uprave - iKragujevac


Vesti

Današnja 28. sednica Skupštine grada Kragujevca počela je konstatovanjem prestanka odborničkog mandata dr Predragu Sazdanoviću sa izborne liste "Pokrenimo Kragujevac-Tomislav Nikolić" iz Srpske napredne stranke, zbog podnete ostavke. Istovremeno je odbornički mandat potvrđen Predragu Stevoviću sa iste odborničke liste.

Na današnjoj sednici donesena je Odluka o gradskim upravama, koja predviđa 13 gradskih uprava umesto dosadašnje tri. Ova odluka počinje da važi 8. dana po usvajanju, ali će se primenjivati tek od 1. aprila, po usvajanju rebalansa budžeta grada koji će se naći na dnevnom redu naredne sednice Skupštine grada, planirane za 20. Mart.

"Mi danas imamo tri uprave i 17 sekretarijata. Buduća sistematizacija imaće 13 uprava i verovatno 5 sekretarijata. To je daleko jeftinije od postojeće organizacije jer je razlika između plate načelnika uprave i sekretara sekretarijata otprilike oko 15 000 dinara. Zašto postoji poteba za ovolikim brojem uprava? Prvo, većnici koji obavljaju svoju delatnost nisu izabrani zato što je postojao politički dogovor, već smo birali i pravili organizaciju takvu da njihovi resori budu u skladu sa budućim upravama. Mi smo prvo napravili dogovor o tome kako treba da izgledaju uprave, a potom predlagali članove Gradskog veća", rekao je Radomir Nikolić, gradonačelnik Kragujevca.

Ovu sednicu obeležile su i smene nekih od direktora javno-komunalnih preduzeća. Javno stambenim preduzećem "Kragujevac", u narednom periodu, upravljaće Slavoljub Jelić, kao v.d. direktora, umesto Dejana Dačovića koji je do sada obavljao tu funkciju. Zbog podnošenja ostavke dosadašnjeg direktora JP "Vodpovod i kanalizacija", Obrena Ćetkovića, ovu funkciju ubuduće će obavljati Nebojša Jakovljević, kao vd direktora.

Za vd direktora JKP "Čistoća" izabran je Radoslav Matić, umesto mr Dejana Raonića koji je podneo ostavku na ovu funkciju. Na čelu Doma zdravlja naći će se prof. dr Zoran Todorović, imenovan za v.d. direktora, umesto dr Branimirke Svilar. JKP "Gradske tržnice" ubuduće će rukovoditi Nebojša Vidović, v.d. direktora, umesto Dušana Župljanića koji je podneo ostavku.

Odbornici gradskog parlamenta danas su usvojili i odluku o izradi Generalnog urbanističkog plana "Kragujevac 2025". Prema rečima Veroljuba Trifunovića, člana Gradskog veća za prostorno planiranje, urbanizam i izgradnju novi GUP bi trebalo da bude logistika gradu u borbi za konkurentnost Kragujevca za važnije mesto u Srbiji i za privlačenje investicija, kako domaćih tako i stranih. Ovaj dokument bi trebalo da bude "povelja o povratku Kragujevca na ono mesto u prostoru Srbije koje je imao nekada" i koje u ovom trenutku zaslužuje.

Na osnovu nove odluke Skupštine grada, doprinos za građevinsko zemljište u proseku će biti niži za oko 30%. Odbornici su usvojili i izmene i dopune odluke o merilima za obračun visine naknade za uređivanje građevinskog zemljišta u postupku legalizacije objekata. Odlukom o otuđenju nepokretnosti iz javne svojine grada Kragujevca, a reč je o 15 stambenih objekata na lokaciji Denino brdo, konačno je priveden kraju projekat koji je otpočeo 2006. godine. Ovi objekti su namenjeni stambenom zbrinjavanju naših sugrađana čiji se stambeni objekti nalaze na prostoru koji je ugrožen klizištima, poslednjih 8 godina.

Zbog problema koje u svom poslovanju ima Preduzeće za izgradnju grada, na resornu gradsku upravu preneta je mogućnost da ubuduće obavlja neke od poslova iz delokruga ovog preduzeća. Ovakva odluka usledila je kao posledica stanja u kome se ove preduzeće nalazi. Naime, dug ovog preduzeća je oko 945 milona dinara, a u neprekidnoj blokadi od 90 miliona dinara nalazi se 260 dana.

Na današnjoj sednici, usvojen je i Elaborat o opravdanosti otuđenja građevinskog zemljišta u svojini grada Kragujevca bez naknade za potrebe izgradnje novog zatvora u naselju Petrovac. Predviđena investicija je oko 30 miliona evra, a sredstva su obezbeđena iz kredita Razvojne banke Saveta Evrope. Na ovaj način biće otvoreno 20 novih radnih mesta. Projekat je spreman, i nakon dobijanja saglasnosti Vlade ući će se u proceduru njegove realizacije.

Odbornici gradskog parlamenta razmatrali su i usvojili programe i finansijske planove za 2015. godinu ustanova kulture čiji je osnivač grad Kragujevac.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu