Godišnjica Saveta za potrošače: Na ovo se Šumadinci najviše žale! - iKragujevac


Vesti

Oko 2.000 potrošača iz Šumadije podnelo je u proteklih godinu dana prigovore na račun kupljene robe Regionalnom savetovalištu za potrošače sa sedištem u Kragujevcu. 

Predsednik tog savetovališta Zoran Nikolić rekao je da se prigovori najčesće odnose na kvalitet obuće (patike), mobilnih telefona, kao i na usluge operatera, ali i na kupljenu tehničku robu, belu tehniku, garderobu, delove za automobile i kurirske službe.

"Uspeli smo da rešimo više od 85 odsto prigovora", rekao je Nikolić na današnjoj konferenciji za novinare povodom godišnjice postojanja tog savetovališta.

On je naglasio i da je u pripremi šest tužbi i to protiv četiri trgovca obućom, kao i protiv dve turističke agencije u Kragujevcu.

Nikolić je izrazio žaljenje što sudski sporovi koje imaju potrošači traju sporo i naveo da je ovih dana završen spor, koji je trajao dve godine, protiv Telekoma zbog kupljenog mobilnog telefona u korist potrošača.

On je naveo i da je u poslednje vreme sve više prigovora građana protiv preduzeća koja korisnike snabdevaju vodom i grejanjem i dodao da su meštani tri sela u opštini Batočina, koji mesečno trošse 15 kubika vode, dobili račune sa rasturom od 50 kubika zato što su pukle vodovodne cevi ispod njiva.

Funkcionisanje savetovališta finansijski pomaže lokalna samouprava Kragujevca koja je, kako je rekao član Gradskog veća za privredu Dalibor Jekić, iz budžeta izdvojila 2,5 miliona dinara.

"Samo u Kragujevcu više od 1.000 građana zatražilo je i dobilo pomoć u rešavanju problema sa trgovcima", rekao je Jekić i najavio do aprila ove godine formiranje gradskog saveta za zaštitu potrošača, kao i posebnih tela u svim javnim i javno - komunalnim preduzećima koja će se baviti rešavanjem prigovora potrošača.

On je dodao da će u tim telima raditi zaposleni u tim preduzećima.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu