Meštani Batočine i dalje piju zagađenu vodu - iKragujevac


Vesti

Veliki problem žitelja Brzana, najvećeg sela u opštini Batočina, jeste problem u vodosnabdevanju koji preti da izazove katastrofu, o čemu smo i ranije pisali LINK. Kritično stanje i u selima Kijevo i Dobrovodica. 

Naime, Brzan još nema vodovod, a 90 odsto stanovnika ima bunare. Oni vlasnici bunara koji su u kragujevačkom Institutu za zdravlje obavili analizu, nemaju ispravnu vodu za piće i upotrebu u kuhinji, a mnogi ni za kupanje jer je voda žute boje te se boje zaraza.

Meštani su se obratili Štabu za vanredne situacije u opštini Batočina, zatraživši pomoć. Prošlo je više od 15 dana, a odgovora nema. U selu su i dve škole i vrtić, što je posebno zabrinjavajuće.

Gradnja vodovoda u Brzanu, za još dva sela - Kijevo i Dobrovodicu, počela je pre nekoliko godina, od donacija Češke Republike. Brzanci kažu da su iskopana dva bunara. Izgrađen je i rezervoar, ali je još mnogo daleko od završetka vodovoda, za koji je na jednoj od nedavnih sednica Skupštine opštine rečeno da treba da bude završen do 2016. godine.

Žitelji Brzana su se obratili Đorđu Kaljeviću, načelniku odeljenja Republičke vodoprivredne inspekcije "Morava Sever", koji im je, kako kažu, rekao da je za ovaj problem, nadležna i sanitarna inspekcija.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu