Moguć oporavak najstarije fabrike otkovaka na Balkanu - iKragujevac


Vesti

Iako je stečaj u Zastava kovačnici, najstarijoj i najvećoj fabrici otkovaka na Balkanu, otvoren u septembru prošle godine, proizvodnja je obnovljena već nakon 20-ak dana, što zaposlenima daje nadu da se ne očekuje likvidacija firme.

U Kovačnici uz to očekuju da najveći poverilac fabrike, Bugarin Vladimir Zaharijev, sin nekadašnjeg vlasnika kompanije (Valentina Zaharijeva), kragujevačkom Privrednom sudu do 25. februara dostavi plan reorganizacije preduzeća, koji bi obezbedio da fabrika izađe iz stečajnog postupka i vrati se u normalno poslovanje

Podsetimo, stečaj je otvoren pošto je račun fabrike bio u neprekidnoj blokadi više od 90 dana, zbog dugova teških oko 100 miliona dinara. Tome je prethodio višenedeljni štrajk zaposlenih, koji nisu pristajali na novo smanjenje zarada, i optuživali su većinskog vlasnika Zaharijeva da je prebacivanjem profita u Bugarsku, a ostavljanjem dugova firmi u Kragujevcu, uništio fabriku koja je lane obeležila 160 godina postojanja i neprekidnog rada. Uvođenjem stečaja bez posla je automatski ostalo svih 300 radnika, kojima nije pomoglo ni obećanje ministra rada i socijalne politike Aleksandra Vulina. On im je prošlog leta kazao da "imaju podršku države".

Polovina njih se, međutim, samo tri nedelje docnije, već21. oktobra prošle godine, vratila u pogone (na određeno vreme, doduše) i nastavila proizvodnju otkovaka za domaće i inostrane partnere. Sredinom novembra, većinski poverilac Vladimir Zaharijev je na ročištu u Privrednom sudu najavio izradu plana reorganizacije Kovačnice do kraja godine. Kako je taj rok "probijen", sud mu je odobrio dodatna dva meseca za završetak plana, koji će, ako je suditi prema poslednjim oficijelnim informacijama, stečajnom sudiji i ostalim poveriocima (Poreska uprava Srbije, kragujevačka Energetika i beogradska firma Dajmond metals) stići do sredine naredne sedmice.

- U kontaktu sam sa većinskim poveriocem iz Bugarske i on mi je potvrdio da će plan reorganizacije fabrike biti gotov do 25. februara. Taj plan će najpre biti dostavljen Privrednom sudu u Kragujevcu, i ako tu dobije "zeleno svetlo", onda će o njemu odlučivati ostali poverioci. Ukoliko ga većina poverilaca podrži, a njima je u interesu da se fabrika reorganizuje i nastavi da radi, Kovačnica će izaći iz stečajnog postupka. U tom slučaju bi realno bilo očekivati da se fabrika vrati u normalno poslovanje do kraja marta - rekao je našem listu stečajni upravnik Kovačnice Predrag Janković.

Ističe pritom da je u izveštaju o ekonomsko-finansijskom položaju Kovačnice, sačinjenog na osnovu analize njenog petogodišnjeg rada, zaključio da je plan reorganizacije fabrike - izvodljiv. Tome u prilog navodi da Kovačnica ima kvalitetan proizvod, kvalifikovanu radnu snagu, odgovarajuću opremu, stabilno domaće i inostrano tržiše i radi se o fabrici koja je od strateškog značaj za domaći metalski kompleks, što je takođe vrlo bitno kad se odlučuje o njenoj daljoj sudbini.

Da li će Zastava kovačnice biti jedna od malobrojnih domaćih fabrika koja će preživeti stečajni postupak i uspeti da se vrati "na zelenu granu", videće se za nepunih mesec i po dana. Napomenimo s ovim u vezi da, prema podacima Saveza samostalnih sindikata, u Srbiji u likvidaciju ne ode tek šest odsto preduzeća u kojima je uveden stečaj.

Tržište

- Iako je većmesecima u stečaju, Kovačnicu u međuvremenu nije napustio nijedan poslovni partner, ni domaći, ni inostrani. Naprotiv, u zemlji uobičajeno najviše radi za Zastavinu fabriku oružja, dok otkovcima i dalje redovno snabdeva partnere u Nemačkoj, Belgiji, Mađarskoj, Sloveniji i Bosni i Hercegovini - kaže Janković, napominjući da bi, ukoliko poverioci prihvate plan reorganizacije, krajem marta za stalno trebalo da se vrati oko 170 radnika.

danas.rs

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu