U Batočini alarmantna situacija sa pijaćom vodom - iKragujevac


Vesti

Opština Batočina se snabdeva vodom za piće sa privatnih izvorišta i to više od 60 odsto domaćinstava, dok svega 40 odsto korisnika vodu dobija sa gradskog vodovoda. 

Pošto je voda sa većine izvorišta neispravna, meštani najvećeg batočinskog sela Brzan traže od nadležnih završetak radova na izgradnji vodovoda.

Mnoga domaćinstva u Batočini, koja se vodom snabdevaju sa privatnog izvorišta, prinuđeni su da postave sistem za prečišćavanje vode. Potvrda da je voda neispravna je stigla i od nadležnih institucija.

Lokalna uprava prema zakonu, nije nadležna za kontrolu ispravnosti vode u privatnim bunarima, pa je na vlasnicima da se sami staraju o njenom kvalitetu. Opština Batočina počela je izgradnju vodovoda. Radovi trenutno stoje, jer novca za nastavak nema.

U pojedinim domaćinstvima problem sa vodom postoji već desetak godina. Zbog nepostojanja mreže, nema ni kanalizacije pa su u pojedinim slučajevima ugroženi i usevi.

Pošto je kanalizacija još veći problem za opštinu Batočinu,ljudima stižu otpadne vode u dvorišta a onda su im i bunari ugroženi.

Dodatni problem predstavljaju prošlogodišnje poplave nakon kojih je došlo do dodatnog zagađenja izvorišta.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu