Vek od smrti kragujevačke heroine - iKragujevac


Vesti

Kragujevac danas obeležava 100 godina od smrti Dr Elizabet Ros i ostalih članica britanske medicinske misije koje su nesebično pomagale ranjenim i bolesnim vojnicima u Kragujevcu tokom Prvog svetskog rata. 

Tim povodom gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić sa saradnicima organizovao je prijem za ambasadore Velike Britanije, Kanade i Australije, predstavnike međunarodnog komiteta Crvenog krsta, predstavnike Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Ministarstva spoljnih poslova, Vojske Srbije, Šumadijskog upravnog okruga, predstavnike Univerziteta i Srpsko - lekarskog društva, koji su došli u Kragujevac da odaju poštu tim hrabrim ženama.

Ponosan sam na Kragujevac i Kragujevčane, što sećanje na članice bitanske medicinske misije, čuvamo i negujemo kao jedan od najsvetlijih primera čovekoljublja - rekao je tom prilikom Radomir Nikolić. Ponosan sam što ovo nije jedini dan u godini kada se sećamo njihovog samopožrtvovanja, borbenosti i neverovatne hrabrosti da gledaju smrti u oči. Naš dug prema tim bolničarkama, njihovim porodicama ali i narodu Velike Britanije je da ostanu upamćene za sva vremena. To je jedini isparavan način, da se sačuva od zaborava podvig žena, da se sačuva i neguje uslovno rečeno “ženska priča“ o velikom ratu, koje su u pohodima pratile vojsku u ulozi ništa manje vrednoj od one na prvoj liniji fronta.

Kragujevac zajedno sa svojim prijateljima iz sveta, naglasio je Nikolić, još jednom pokazuje da ne zaboravlja one koji su uz naš narod bili u najtežim trenucima. One su se uzdigle iznad granica i zakoračile iz Britanije u Srbiju, a da nijedna od njih, za naše vojnike i obolele, nije bila stranac. I sve dok se sećamo i negujemo uspomenu na te hrabre žene, njihova misija će trajati u Srbiji.

Dr Elizabet Ros je bila jedna od šest Britanskih žena koje su u ovom gradu umrle od epidemije pegavog tifusa. Negovanje sećanja na članice britanske medicinske misije za nas je veoma važno i ja sam zahvalan na tome srpskom narodu i gradu Kragujevcu - kazao je ambasador Velike Britanije Denis Kif. Važno je da sa takvom tradicijom nastavimo i da čuvamo uspomenu na sve naše heroine - istakli su ambasadori Australije Džulija Fini i Kanade Filip Pinington.

Tom prilikom Crveni krst Srbije uručio je Luiz Miler književnici iz Edinburga, koja istražuje ulogu britanske misije u Srbiji, Zlatni znak svoje organizacije kao i stogodišnjak “Srbija pamti“. Tim povodom štampan je i časopis Crvenog krsta Kragujevca pod nazivom “U službi humanosti“.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu