SKANDAL: Opozicija tražila sednicu po hitnom postupku, pa je napustila! - iKragujevac


Vesti

Sednica Skupštine grada Kragujevca po hitnom postupku, sazvana na zahtev odborničkih grupa ''Zajedno za Šumadiju'' i Demokratske stranke, počela je verfikacijom mandata I polaganjem zakletve a završila se dramatičnim napuštanjem sednice od strane odbornika opozicije koji su istu i – zahtevali i to pre usvajanja amandmana koji se tiču gorućih problema u našem gradu. 

U višečasovnoj raspravi u kojoj su učešće uzeli odbornici i vladajućih i opozicionih stranaka mogle su se čuti različite ocene aktuelne situacije. Član Gradskog veća za komunalnu delatnost i inspekcijske poslove Zoran Jovanović, odgovarajući na optužbe opozicionih stranaka da su problemi u komunalnom sektoru nastali sada, rekao je da su problemi evidentni i da ih vide građani Kragujevca. Naglasio je I da kriza koja je zahvatila Kragujevac nije od juče nego u prehodne 3, 4 godine.

‘’Otežavajuća okolnost su prenete obaveze iz godine u godinu. Kao posledicu svega toga imamo tešku situaciju u komunalnim preduzećima, velika dugovanja, nisu plaćali dobavljače, nisu plaćali poreze što za posledicu sada daje i neisplaćene plate, nepovezan radni staž...Sve to praćeno je odgovarajućim povećanjem u korist režimske radne snage koja je odnosila deo troškova a nije imala pokriće u zaradama'', rekao je Jovanović.

Komentarišući kritike da se problemi ne rešavaju Jovanović je rekao da se prvo rešavaju finansijski problemi.

''Svako onaj ko misli da je moguće čarobnim štapićem rešiti ogromna dugovanja prosto je nemoguće. Tri milijarde i dvesta miliona prenetih obaveza je prenetih obaveza i komunalni sektor je samo jedan deo u velikom sistemu'', rekao je Jovanović. Rešenje za ove probleme, istakao je Jovanović, treba tražiti u redukciji broja zaposlenih, socijalnom programu i vraćanju preduzeća na tekuću likvidnost što znači da oni svojim radom mogu da obezbede poslovanje preduzeća.

Današnje skupštinsko zasedanje obeležilo je i obraćanje bivšeg gradonačelnika Kragujevca, a odbornika stranke u reosnivanju ‘’Zajedno za Šumadiju’’, Veroljuba Stevanovića. Veroljub Stevanović je rekao da koliko je krizna situacija u gradu znaju građani, i da je njegovu grupu odbornika strah da ona ne bude još teža. Takođe je optužio aktuelnu vlast da je stanje u komunalnim preduzećima neuporedivo gore nego što je bilo kao I da su dugovi drastično uvećani, I pritom u više navrata naglasio da mu je vlast oteta. 

Posle gotovo petočasovne rasprave odbornici Skupštine grada usvojili su predlog pomenutog Zaključka u načelu. Na ovaj akt odbornička grupa SNS-a podnela je amandamane koji su većinom glasova odbornika usvojeni, a nezadovoljni predloženim izmenama odbornici ZZŠ i DS, iako su samoinicijativno zahtevali sednicu Skupštine, napustili su je pre nego što je pomenuti i usvojen.

 

Ipak, Skupština grada je danas ovim aktom obavezala gradonačelnika i sve nadležne na sledeće:

Sagledavajući činjenicu da su nedomaćinsko ponašanje prethodne
administracije i nerealno visoki troškovi poslovanja finansijski ugrozili
kompletan javni sektor, a najdirektinije komunalnu delatnost, Skupština grada
Kragujevca, obavezuje gradonačelnika grada Kragujevca, Gradsko veće, načelnike
gradskih uprava, direktore i članove nadzornih, upravnih odbora i skupština
preduzeća i ustanova čiji je osnivač grad Kragujevac da:


- hitno izvrše analizu rada direktora preduzeća i ustanova čiji je
osnivač grad Kragujevac i predlože mere nadležnim organima;
- ne zaključuju ugovore o radu bez saglasnosti Gradskog veća,
- ne sačinjavaju sporazume sa zaposlenima koji su navršili 65 godina života, a da postojeće jednostrano raskinu,
- sprovedu ispitivanje i sačine pregled zaposlenih zainteresovanih za sprovođenje socijalnog programa. Naložene mere ne odnose se na trudnice, porodilje i lica sa posebnim potrebama, osim ukoliko sami ne žele drugačije.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu