Radomir Nikolić: Kragujevčani zaslužuju novu autobusku stanicu - iKragujevac


Vesti

Više od godinu dana u Kragujevcu ne radi glavna autobuska stanica, pa putnici autobuse čekaju na improvizovanoj stanici, gde nemaju od koga da se obaveste o polascima, a gradonačelnik Radomir Nikolić najavljuje izgradnju nove stanice. 

Kragujevac je ostao bez glavne autobuske stanice zbog višegodišnjeg propadanja preduzeća "Autosaobraćaj", kojem su, posle čestih štrajkova zaposlenih za isplatom plata i rešavanjem statusa firme, u septembru prošle godine zbog ogromnih dugovanja isključeni struja, telefon i grejanje.

Ovo preduzeće, nekada najveći šumadijski prevoznik, danas je i bez ijednog autobusa, a gotovo sva imovina je stavljena pod hipoteku, zbog potraživanja poverioca, kao i tužbi radnika.

Iako se najavljivalo da će biti pronađen strateški partner, "Autosaobraćaj" se našao na spisku od 188 preduzeća u Srbiji u kojima će biti pokrenut stečaj.

Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić rekao je da grad i građani zaslužuju da imaju novu, modernu, autobusku stanicu.

"Nažalost postojeća autobuska stanica, i tad kada je izgrađena pravljena je kao privremeni objekat i od nje nikada nije nastala ozbiljna i velika autobuska stanica kakva je trebalo da bude. Ona je podelila sudbinu 'Autosaobraćaja' i sada se to jasno definiše kao problem u gradu", rekao je gradonačelnik Kragujevca.

Naglašavajući da se intenzivno radi na rešavanju tog problema, Nikolić je rekao da će biti izgrađena nova, na drugoj lokaciji.

"Novu autobusku stanicu napravićemo iz sopstvenih ili pozajmljenih sredstava, ili ćemo naći investitora. Verujem da će se vrlo brzo videti da je neko započeo radove na sprovođenju tog projekta", rekao je Nikolić i dodao da će se graditi na novoj lokaciji, najverovatnije na ulazu u Kragujevac iz pravca Batočine.

Propadanje "Autosaobraćaja" počelo je pre deceniju i po kada su radnici svoje akcije poklonili tadašnjem direktoru, koji će kasnije biti uhapšen. Potom su se smenjivali direktori, koje je postavljala lokalna samouprava, ali nijedan od njih nije uspeo da ovo preduzeće, sa tržištem, postavi na "zdrave noge".

Pored toga, razlog propadanja je i, prema mišljenju mnogih Kragujevčana, što su se sindikati, a ima ih čak četiri, bavili politikom i čestim štrajkovima, umesto da su se borili očuvanjem posla i radnih mesta.

Iako je kragujevačka policija proteklih nekoliko godina, podnela krivične prijave protiv više od 15 osoba, među kojima su direktori, radnici, sindikalci, zbog sumnje da su zloupotrebom službenog položaja naneli višemilionsku štetu tom preduzeću, do danas, niko nije pravosnažno osuđen, a neki su oslobođeni optužbi.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu