Štrajk upozorenja u svim osnovnim i srednjim školama - iKragujevac


Vesti

Sindikat radnika u prosveti Srbije najavio je da će u četvrtak, 2.oktobra, organizovati štrajk upozorenja u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji.

Kako se navodi u saopštenju ove organizacije, na sastanku predsedništva četiri sindikata iz oblasti obrazovanja - SRPS, SOS, USPRS i GSPRS "Nezavisnost" - razmatrana je trenutna situacija u obrazovanju, kao i rezultati pregovora sa resornim ministarstvom i ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu. Prisutni su, kaže se u saopštenju, izrazili nezadovoljstvo odnosom vlade prema predstavnicima zaposlenih, kao i prema delatnostima koji su u svakoj državi noseći stubovi - obrazovanje, nauka i zdravstvo.

"Opšti je zaključak da nijedan od zahteva sindikata u prosveti nije ispunjen. Naime, premijer je već izašao sa predlogom o smanjenju plata od 10 odsto, ne izuzimajući prosvetu, a što je suprotno prvom zahtevu svih sindikata, dok je drugi zahtev izvrgnut ruglu", kaže se, između ostalog, u saopštenju. Zahtev je, smatra SRPS, izvrgnut ruglu pošto je predstavnicima sindikata na sastanku sa potpredsednicom vlade Kori Udovički predočeno da će zakon o platama u javnom sektoru, koji će sadržati platne razrede, i biti donet do kraja godine, ali ne na način kako su to tražili sindikati prosvete - da bude jedinstven za sve budžetske korisnike.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu