Profesor i zločinac - iKragujevac


Vesti

Ramuš Haradinaj poručio Srbiji da se u sporu oko spomenika pripadnicima OVPBM u Preševu ponaša "evropski" i podsetio da ima i srpskih spomenika na Kosovu.

On je, posle sastanka sa predsednikom opštine Preševo Ragmi Mustafom i drugim političkim liderima Albanaca sa tog područja, naglasio da "i Srbija i Kosovo imaju za cilj učlanjenje u Evropsku uniju (EU) i teže standardima i kriterijumima o tome kako da reše probleme kao što je ovaj".

"Moja molba bi bila da i u Beogradu i bilo gde da se ponašaju na evropski način i prema ovoj temi. Isto kao što smo mi preuzeli odgovornost na Kosovu i poštujemo našu kulturu i spomenike, čija nas različitost ne osiromašuje, nego obogaćuje", rekao je Haradinaj.

"Dakle, mi se nadamo", naglasio je Haradinaj, "da će zvanični Beograd koristiti evropske kriterijume za ponašanje u ovom slučaju". Na sastanku je razgovarano i o tome kako da Kosovo pomogne Albancima u Preševskoj dolini, dodao je Haradinaj i najavio da postoji mogućnost da Kosovo investira u neke projekte, bez mešanja u državnu regulativu Srbije.

S druge strane, Mustafa je, povodom spora oko spomenika, naglasio da Albanci iz Preševa na vandalizam neće odgovarati vandalizmom, niti silom na silu.

Mustafa smatra da srpski političari celu ovu polemiku koriste u političke svrhe i napominje da "spomenik ne smeta nikome, a najmanje Srbima koji žive u Beogradu".

On je najavio da će za rešavanje ovog problema zatražiti pomoć međunarodne zajednice, Kosova, ali i Vlade Albanije.

"Svi Albanci, gde god da žive, posvećeni su tome da se problemi rešavaju mirno, razumevanjem, dijalogom i stalnim uključivanjem međunarodnog faktora u to", rekao je Mustafa.

Bivši politički komandant Glavnog štaba OVPMB i predsednik opozicionog Pokreta za demokratski progres (PDP) Jonuz Musliju smatra da se "vraća prethodni režim, koji se borio i pokušao da isprazni Kosovo, ali i Preševo, Medveđu i Bujanovac".

Kako prenose portali na albanskom jeziku, on je rekao da "ne postoji sila koja će ukloniti tu spomen ploču" i najavio da će ona "naravno biti odbranjena".

Ako Srbija želi da ima mir na Balkanu, "onda treba da nas ostavi na miru", poručio je Musliju.

Mediji pišu da albanski politički lideri nemaju jedinstven stav o tome kakva će biti reakcija u slučaju da srpske vlasti silom uklone spomen ploču u Preševu.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu