IDEALNA DIJETA: Kragujevčanki predlažu bizona za ručak i guavu za dezert! [Foto] - iKragujevac


Vesti

Danijeli R. (32) su u biohemijskoj laboratoriji napravili, na osnovu krvne slike, spisak namirnica kojima treba da se hrani kako bi smršala. Pogledajte šta sve ova mlada žena mora da jede...

Kragujevčanka Danijela R. (32) platila je biohemijskoj laboratoriji 3.800 dinara za odštampano uputstvo o režimu ishrane, osmišljenom na osnovu analize njene krvi. Ako se pridržava uputstva smršaće i postati zdravija, rečeno joj je u laboratoriji.

Ono čemu se ova Šumadinka nije nadala, jeste da je meso bizona za nju idealna hrana! Preporučena joj je i riba mahi-mahi tuna i kornvolska kokoška.

- Najpre mi je bilo smešno. Kada sam kao preporučeno voće jedva pročitala “loganrerries, boysenberries, guava, kantalupa”, osećala sam se nasamareno. Od 13 voćki znam šta je polovina. Treba da jedem i alge, imam čitavu listu, a nikada ni za jedne nisam čula, kao ni za trećinu navedenih sireva. Gde da nađem ulje jagorčevine i ulje volujskog uveta? – pita ova Kragujevčanka.

U plaćenih 3.800 dinara ne spada analiza krvi jer je tu analizu Danijela radila samo koji dan pre, pa je imala spremne rezultate. Za date pare kupila je samo jedan odštampani list papira! Danijela pretpostavlja da je reč o računarskom programu napravljenom u Americi, a koji sada koriste laboratorije širom sveta. Tako, recimo, program “ne zna” da u Šumadiji nema bufala.

Što se tiče imena voća, nešto od toga ipak postoji u Srbiji. Preporučene “loganberries i boysenberries” zapravo su vrste kupine, a “kantalupa” je ananas dinja. Problem je što se onaj ko program primenjuje u Srbiji nije potrudio ni da prevede imena voća.

- Ovakve analize u Beogradu laboratorije naplaćuju i po 30.000 dinara – kaže specijalista za ishranu i direktor Instituta za javno zdravlje u Kragujevcu dr Dragan Vasiljević.

On dodaje da je u Danijelinom slučaju reč ili o dijeti prema krvnim grupama ili o dijagnostici takozvane intolerancije na hranu.

- Te analize ne prihvatam i držim se isključivo preporuke Svetske zdravstvene organizacije. To znači: pravilna ishrana zahteva raznovrsno, umereno i uobročeno – kategoričan je dr Vasiljević.

Specijalisti za ishranu objašnjavaju da svako ko želi zdravo da se hrani i kome nije jasno kako to da čini, treba da se ugleda na bebe i vojnike. Beba plače na tri do četiri sata jer ne zna da odloži obrok za kasnije. Ona se ponaša nagonski, onako kako je čovek sazdan. Vojnik ne plače, ali svaka država sveta vojnika hrani pravilno i redovno, da bi bio jak, zdrav i izdržljiv.

BESPLATNA PRAVILA

Prvo pravilo je raznovrsnost. To znači što veći broj namirnica, a svaki dan su obavezni mleko ili mlečni proizvodi, povrće i voće. Drugo pravilo je umerenost. Svakoj osobi stručnjak odredi, na osnovu metabolizma i aktivnosti, broj kalorija koje treba da unese. Za mršavljenje se taj broj smanjuje za 500 do 1.000. Treće pravilo je uobročenost, pet obroka, tri glavna i dva voćna. Četvrto pravilo je fizička aktivnost bar tri puta nedeljno po pola sata jer se u prvih 20 minuta troši šećer, a tek onda masti.

Izvor: telegraf

{jathumbnail off}

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu