Zastarela Afera Indeks: Profesori bez kazne - iKragujevac


Vesti

Profesori Pravnog fakulteta u Kragujevcu koji su u aferi Indeks 2007. optuženi za prodavanje ispita proći će nekažnjeno zbog odugovlačenja suđenja.

Krivično gonjenje dve profesorke veće je zastarelo, a sledeće godine nastupa apsolutna zastarelost za još njih šestoro. U aferi je optuženo 87 osoba, a neki će dobiti pravo na naknadu štete iz budžeta.

Sudija Slađana Bojković je za pet godina, koliko vodi ovaj slučaj pred Višim sudom u Smederevu, održala 93 pretresa tokom kojih nije uspela ni da sasluša sve optužene. Iako do kraja 2009. godine nije dobijala nove predmete, sudija Bojković je retko održavala i dva vezana sudeća dana u meseci. Tako je, recimo, tokom cele 2010. održano svega 27 sudećih dana. Bez obzira na to, ona je 2009. unapređena u v.d. predsednika suda.

Pitanje je da li će sudija Bojković snositi posledice zbog ovakvog suđenja, ne zna se, ali i građani Srbije sigurno hoće, jer naknada štete za profesore čija su krivična dela zastarela isplaćivaće se iz džepova poreskih obveznika.

"Čak i kad bi sudija Bojković ubrzo donela prvostepenu presudu, nema šanse da bi u toku 2013. bila doneta i pravosnažna presuda. Sve ovo jača neslavni status Pravnog fakulteta u Kragujevcu kao živog spomenika korupcije", kaže Marko Pavlović, profesor Pravnog fakulteta u Kragujevcu, koji od početka prati ceo slučaj.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu