"NEĆU TO DA GLEDAM, PREBACI" Pet tipičnih prazničnih SRPSKIH SVAĐA - iKragujevac


Svaštara

Koliko nas spajaju, praznici ponekad znaju da budu i ona jabuka razdora koja ume da zavadi najbliže i najvoljenije, a razlozi su, kada razmislimo posle svega, poprilično bizarni. Ponekad je to nedovoljno dobro ispečeno pečenje, premalo alkohola, sokova, manje kolača ili možda i najbanalnije, prepirka oko daljinskog upravljača.

1) Pa, ovo pečenje je živo, kora nije hrskava!

Iako danas retko ko peče meso u rerni, i dalje je aktuelan sukob mišljenja oko toga da li korica mora da bude reš pečena i hrskava ili pečena i meka prilikom sečenja. Što se kaže, hiljadu ljudi, hiljadu ćudi. Obično se krivica svaljuje na dve osobe, ako se nosi u pečenjaru, onda je to uz pekara glava porodice, a ako se sprema u rerni, onda je domaćica kriva. Svakako, meso je na kraju uvek pojedeno, ali onih sat vremena tenzije u kojima se čuju galama i zveckanje tanjira, nisu baš prijatni za slušanje i gledanje.

2) Kupio si gajbu piva, a samo jednu flašu belog/crvenog vina!

Kada je piće u pitanju, tu je gotovo uvek izvestan konflikt, jer u svoj toj gunguli, pogotovo ako se rezerve prave dan-dva pred praznike, onaj ko ide u nabavku po nekom nepisanom pravilu uvek polazi u od sebe prilikom kupovine. Zbog toga se često desi da se neko od ukućana nađe uvređenim i manje važnim, jer, eto, niko nije pazio na to šta on voli da popije. Iako će u toku večeri preći na ono što ima, neće lako preći preko činjenice da je njegova ljubav prema određenom piću "bezobrazno" zanemarena. Isto takva tenzija vas očekuje ako ne kupite ravnomernu količinu sokova svom mezimcu ili mezimcima.

3) Znaš da ne jedem TO!

Uvek postoji to jedno jelo na meniju svakoga od nas na čiji spomen kolutamo očima. Bilo da je u pitanju vrsta mesa, način pripreme hrane, nadev za pitu ili jednostavno sastojak u čorbi, ovakav "propust" je direktan prst u oko ako ne volimo to da jedemo, a upravo nam je to servirano. Bujice uvreda, odlaženje od stola, u mlađem dobu čak i suze uz odbijanje da se vratimo za trpezu možda samo na tren zvuči kao da je rezervisano za najmlađe, ali je u suštini realno izražavanje nezadovoljstva bez obzira koliko godina da imamo. Ipak, na sreću, stomak koji krči je saveznik svake domaćice, pa se buntovnici pokunjeno vraćaju za sto. Naravno, uz gunđanje.

4) Gde su kolači? KAKO TO MISLIŠ, ovo je sve što imamo od slatkog!?

Kao i kod mesa i pića, i ovde je svađa neminovna. Oni koji su za plazma tortu, nisu za reformu, a opet, oni koji vole baklavu ili pitu sa višnjama, nisu za navedene torte. Čak i ako pokušate da napravite kompromis sa sitnim kolačima kupljenim na meru, nećete se lako izvući, jer plazmaši, reformaši, baklavaši i ljubitelji pita višnje neće baš sa osmehom gledati na tanjir sa kolačima. Prvo glas podižu najmlađi, a za njima dolazi i glas glave kuće, "koji je još kao mali kod NJEGOVE MAME naučio da nema praznika bez reforme, a onda se oženio sa vama". Jedina dobra stvar oko kolača jeste to što se na kraju pojede sve, iako ste "mogli da napravite još neku vrstu" pošto će nestati već drugi dan.

5) Neću to da gledam, prebaci!

Daljinski upravljač, tamni vilajet svakog domaćinstva za vreme praznika. Ko ga uzme u ruke, kajaće se, ko ga ne uzme, kajaće se. Uvertira je bila još pre večere kada ste se svađali oko hrane, posle za vreme nje oko pića, a kada se završila, oko kolača i taman kad ste pomislili - TO JE TO - opet svađa.

Ako nemate više od dva televizora u kući, ovo može da bude najveći problem u vreme praznika. Jer, ako se prvi dohvatite daljinskog, bićete osuđeni na agoniju prebacivanja kanala koji, na vašu veliku žalost, manje-više imaju isti sadržaj. Pevačice i pevači mahom isti, samo su drugačije odeveni, a što se tiče filmova, pojedine ste pogledali sigurno trideset puta, al' ko za baksuz, neko od vaših ukućana želi da ga pogleda još jednom, dok je vama pažnja ostala na sitkomu jedne strane televizije. U tim trenucima je najbolje duboko udahnuti i slušati instrukcije koje dolaze od strane ukućana.

 

Izvor: Blic

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu