Obavezno se presvucite čim uđete u kuću, u odeći vrebaju ove bakterije - iKragujevac


Svaštara

Loša ideja je da dođete kući i u istoj odeći sednete na kauč, a još gore da sedite u krevetu na kojem spavate. Preporuka eksperta je da se odmah presvučete.

Pokušajte samo da zamislite šta se nakupilo u vašoj odeći tokom dana, gde ste bili, gde ste sedeli, da li ste bili oko gomile ljudi?

Bilo da putujete javnim prevozom ili sedite u čekaonici, ne možete znati ko je sedeo na tom mestu pre vas... Tako da je loša ideja doći kući i u istoj odeći sesti na krevet, a još gore da sedimo u krevetu na kom spavamo. Preporuka stručnjaka je da odmah promenite odeću nakon dolaska kući.

“Svaki dan čovek ispušta oko 500 miliona ćelija kože i litar znoja. Bakterije i mikroorganizmi mogu da prežive nedeljama, pa čak i mesecima na odeći”, objasnio je doktor Filip Tierno, direktor Odeljenja za mikrobiologiju i imunologiju na Univerzitetu u Njujorku.

On dodaje da čak i nova, upravo kupljena odeća može biti puna bakterija, virusa i prljavštine.

"Sada možete da zamislite šta je u odeći u kojoj ste proveli 12 sati i bili ste u njoj svuda", rekao je doktor a prenosi Riders dajdžest (Readers Digest).

Naučnici sa Univerziteta u Hjustonu u SAD otkrili su da je u 40 odsto cipela pronađena klostridija i druge bakterije koje su izuzetno otporne na antibiotike, a mogu dovesti i do dugotrajnih bolesti.

Ova bakterija uglavnom preživljava u salonima, na radnim stolovima i na podu. Osim toga, na ulici se nalazi sve i svašta, od životinjskog izmeta, hemikalija koje cure iz automobila do ispljuvaka, truleži itd.

Naučnici kažu da štetne bakterije u cipelama žive danima i nedeljama. Oni koji su testirani, bili su pozitivni na ešerihiju koli i klebisela pneumoniju. Izuvanjem pre ulaska u kuću smanjuje se rizik od bolesti, pogotovo ako u kući ima i male dece koja se igraju po podu. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu