OTKRIVAMO: Šta su zapravo one lebdeće providne tačkice u očima koje koje ponekad vidimo? - iKragujevac


Svaštara

Šta su zapravo one lebdeće providne tačkice u očima koje koje ponekad vidimo? Evo odgovora...

Ako ste ikada pomislili da imate male, plutajuće crviće u oku, nemojte se plašiti, to vidi čak 70% ljudi. Saznajte šta je to u stvari!

Jeste li ikada primetili male crviće koji besciljno putuju po vašem vidnom polju? Ova plutajuća stvorenja iskusilo je oko 70% ljudi. Dakle, šta su oni?

Oni se nazivaju "Muscae Volitantes" ili očne mušice, ali one nemaju veze sa insektima. Nemaju veze čak ni sa prljavštinom ili prašinom. One su sićušni predmeti koji bacaju senku na mrežnjaču, svetlo tkivo u pozadini naših očiju

Ovi plutajući objekti mogu poticati od grudvica tkiva, krvnih zrnaca ili delića proteina. Nalaze se u gelu koji ispunjava prostor između sočiva i očne mrežnjače. Njih ne vidimo stalno. Vidljivi su kada se približe mrežnjači dok gledamo u nešto svetlo, na primer u Sunce ili u monitor računara. Kada gledate u sneg ili sunčano nebo, ovi plutajući objekti mogu se pojavljivati i nestajati sa vašim pokretima očiju.

Postoji fenomen sličan ovom, ali nisu povezani. Možda ste nekada viđali ova malena svetla kada ste gledali u nešto jako svetlo! Entoptički fenomen plavog polja je sasvim suprotno od viđanja ovih plutajućih objekata. Ne vidite senke, već prozorčiće koji puštaju tračke svetlosti do vaše mrežnjače.

Njih prouzrokuju bela krva zrnca koja prolaze kroz kapilare na površini mrežnjače. Ta zrnca su toliko velika da napuštaju prostor koji prati vašu mrežnjaču i pokreću se očnim pulsom. Ponekada će vam se učiniti da tamni rep prati svetleće tačke. Ovo su blokirana crvena krvna zrnca od strane velikih belih krvnih zrnca.

Uglavnom su plivači samo smetnja i naviknemo se na njim. Međutim, kako starimo, oni mogu jako ometati naš vid, te zahtevaju operaciju. Ova procedura podrazumeva uklanjanje staklastog tela i njegovu zamenu fiziološkim rastvorom.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu