TOPOLA: Oplenačka vina u svetskom vrhu - iKragujevac


Svaštara

Veliko priznanje Toma Stevensona, svetski priznatog vinarskog stručnjaka našim vinarima. Tradiciju obnovio Božidar Aleksandrović, vlasnik vinarije. Nove čokote grožđa gaji i porodična firma Novaka Đokovića.

SVETSKI priznati vinarski stručnjak Tom Stevenson, oplenačko vinogorje svrstao je u pet svetskih regija koje u budućnosti vidi u proizvodnji vrhunskih vina. Ta njegova izjava posle Sajma vina u Londonu, gde su ocenjivana i vina iz topolske Vinarije "Aleksandrović" i pobrala brojne nagrade, u neku ruku govori o onome što se nekoliko godina unazad dešava na oplenačkom vinogorju.
Naime, povećano je interesovanje brojnih investitora za sadnju vinograda, gde je nekada i srpski kralj Petar Prvi Karađorđević pokrenuo razvoj vinogradarstva i proizvodnju vrhunskih vina. Niču novi zasadi, a među onima koji sade nove čokote kvalitetnog grožđa je i kralj tenisa Novak Đoković, odnosno njegova porodična firma, zatim košarkaš Predrag Drobnjak, nekadašnji igrač Partizana i reprezentacije, te investitori iz Rusije, Kanade.

Cena zemljišta skočila je do neverovatnih 5.000 evra po hektaru. A samo desetak godina ranije hektar zemlje u ovom šumadijskom kraju koštao je oko dve stotine evra.

- Sva naša vina izvoze se na tržišta širom sveta. Do pre desetak godina, ovde je bila samo jedna vinarija, sada ih ima još deset. To govori o kvalitetu i mogućnostima ovog podneblja - kaže Dragan Jovanović, predsednik Skupštine opštine Topola.

Mnogi u ovom kraju veruju da će cene zemljišta za sadnju vinograda i dalje skakati. Ovaj kraj već slovi za srpsku Toskanu.

Iako je značaj i kvalitet ovog podneblja za gajenje i proizvodnju vrhunskih vina, još početkom prošlog veka prepoznao kralj Petar Prvi Karađorđević, tu prekinutu ideju, zbog ratnih i posleratnih dešavanja u Prvom i Drugom svetskom ratu, na neki način je podstakao i obnovio Božidar Aleksandrović, vlasnik Vinarije "Aleksandrović" u selu Vinča kraj Topole.
A trenutno su u ovom kraju čokoti zasađeni na oko 450 hektara, a oko stotinu je u vlasništvu "Vinarije "Aleksandrović", koja je i dalje najveća i najpoznatija vinarija u ovom kraju.

- Naš cilj je bio kvalitet, a ovo podneblje to može da garantuje - kaže Aleksandović. Nastavili smo tradiciju vrhunskog kvaliteta kraljevskih, odnosno oplenačkih vina.

On podseća da je prvo vino za svetsko tržište sa imenom "trijumf", napravljeno baš po receptu kraljevog podrumara koji je zbog ranijih porodičnih veza sa Aleksandrovićima, iz izgnanstva i pred sam kraj svog života, dao recept ovoj porodici. Taj zavet su ispunili, nadogradili drugim kvalitetnim vinima. Oplenačka i kraljevska vina su ponovo na probranim svetskim trpezama.
Iz oplenačkog vinogorja stižu i druge kvalitetne sorte grožđa i vina. Imaju i zaštićeno geografsko poreklo i po kvalitetu su na svetskoj vinskoj listi. Sada je, kažu u Topoli, red da se taj kvalitet nadomesti i kvantitetom. Pored Vinarije "Aleksandrović" i drugih manjih vinarija, u nekadašnjem PIK "Oplenac", investitori iz Srbije i Rusije planiraju da proizvode oko šest miliona litara vina sa ovog područja.

 

ŠAMPANJAC - "ŠUMADINAC"

PRVI šampanjac u Srbiji proizveden je u Vinariji "Aleksandrović". Vino koje popularno zovu i "šumadinac", na svetskom šampionatu šampanjca i penušavih vina u Londonu, osvojilo je zlatne medalje dve godine zaredom - 2014. i 2015. godine.

Po oceni stručnjaka, penušac iz Šumadije parira šampanjcima uglednih proizvođača iz Francuske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu