SPREČITE GOJAZNOST KOD DECE: Sve veći broj dece trpi posledice i ozbiljno narušava zdravlje - iKragujevac


Svaštara

Evropa godišnje izdvoji i do 7 posto novca za lečenje bolesti kod dece koje su uzrokovane debljinom! 

Iako glavnog krivca za prekomernu telesnu težinu traže u genima, to je istinito tek u jednom postotku slučajeva. Ostalu zaslugu za to imaju premalo fizičke aktivnosti i loša ishrana.
Gojaznost kod djece nosi brojne zdravstvene rizike, kao što su krvne bolesti, dečja hipertenzija, dijabetes, problemi sa zglobovima, a česte su i smetnje sa disanjem tokom spavanja. Zbog ovih pojava deca mogu imati brojne psihičke tegobe pored čestih izbegavanja i zadirkivanja u školi, a s obzirom na to da više pate od odraslih, lakše gube samopoštovanje i sklonija su depresiji.
Telo nagomilava mast i povećava broj masnih naslaga. To je važno za kontrolu dečje gojaznosti, jer se masne naslage stvaraju uglavnom u dečjem uzrastu. Broj i veličina masnih naslaga brže raste kod gojazne nego kod mršave djece, pa takvi mališani na početku adolescencije već imaju više masti nego što je potrebno.

Roditelji deci obično nameću loše navike u ishrani od najranije dobi. Verovali ili ne, sklonost prema određenoj hrani se nasljeđuje, npr. prema slatkišima. Naravno da se gojaznost može izlečiti, a terapija uključuje dugotrajan i odgovarajući režim ishrane, fizičku aktivnost, promenu ponašanja i uključivanje cele porodice.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu