PRIPREMITE SE NA VREME: Pridržavajte se ovih namirnica i zaštitite organizam tokom hladnih dana - iKragujevac


Svaštara

Infekcije i prehladne najčešće su tokom zimskih dana, s toga treba se zaštititi na vreme i naoružati organizam vitaminima. 

Kivi je idealna namirnica za hladne dane. Kivi sadrži između 90 i 110 miligrama vitamina C, što je više od pomorandže. Kivi je odličan izvor kalijuma, minerala koji je vrlo važan za jačanje mišića i živaca. Takođe, ova voćka prepuna je vitamina E koji jača imunitet. U kiviju se nalaze i flavonoida i karotenoida – antioksidansi koji održavaju zdravlje disajnog sistema i srca.

Ukoliko imate osjećaj da vam organizam slabi, ojačajte ga đumbirom koji uspešno ublažava simptome prehlade i čisti disajne puteve.
Semenke duleka prepune su vitamina, aminokiselina i minerala, uključujući i cink. Cink blagotvorno djeluje na imunološki sastav u obliku antioksidansa i smanjuje oštećenje membrane od slobodnih radikala.
Pšenične klice prepune su esencijalnih vitamina i masti, hranjiva pšenica može pomoći u jačanju imuniteta. Puna je vitamina E, antioksidansa koji pomaže pri zapaljenskim procesima.
Cvekla je prepuna antioksidansa i magnezijuma, minerala koji pomaže pri mišićnoj i živčanoj funkciji. Vitamin B pomaže pri sprečavanju cielog niza urođenih mana, pa je cvekla veoma važna za zdravlje trudnica.
Semenke lana prepune su hranjivih sastojaka i minerala, uključujući i vitamin E, te alfa-linolensku kiselinu koja predstavlja vegetarijanski izvor omega-3 masnih kiselina.
Limun, osim što je prepun vitamina C, limun zaustavlja bakterije koje izazivaju prehladu i viruse.
Nije čudo što su borovnice prozvane superhranom, jer imaju više antioksidansa od bilo kog drugog voća i povrća.
Jaja su odličan izvor selena, snažnog minerala koji održava imunološki sastav zdravim. Novija istraživanja pokazuju da jaja nisu loša za zdravlje srca, kako se inače smatralo.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu