Fića: Stari šarmer danas slavi 60. rođendan - iKragujevac


Svaštara

Fića danas puni 60 godina, ali i uprkos tome danas se za njim svako okreće. Vreme mu ništa ne može, ponekad se malo sredi i spreman je za vožnju.

To je vozilo koje je motorizovalo nekadašnju državu bivšu Jugoslavijeu. Proizvodnja je počela 18. oktobra 1955. godine i trajala punih 30 godina i 10 meseci. Poslednji Fića je proizvodnu traku napustio 18. novembra 1985. godine.

Skoro milion primeraka ovog gradskog mališana, napravljenog po licenci Fiata i njegovog modela 600, napravljeno je u Jugoslaviji.

Tokom perioda od tri decenije, od 1955. do 1985. godine, prvo montaže, a potom i proizvodnje, Fića je napravljen u približno 923.000 primeraka, po čemu predstavlja drugo najproizvođenije vozilo u bivšoj Jugoslaviji.

Zastava 101 je napravljena u oko 1,2 miliona primeraka, ali u dužem periodu, od 1971. do 2008. godine.

Za sve starije od 45-50 godina Fića je ostao u sećanju kao najmasovnije vozilo koje se moglo videti u saobraćaju na putevima bivše SFRJ, a za većinu od njih je bio i prvi automobil, za koji se, po nepisanom pravilu, vežu pozitivne i nostalgične emocije.

Proizvodnja Fića je prestala 1985. godine, ne usled pada tražnje, već usled limitiranih proizvodnih kapaciteta fabrike. Fabrika je u to vreme imala velike izvozne planove u okviru projekta Yugo Amerika, pa je Fića žrtvovan da bi ustupio svoje mesto na proizvodnoj traci u korist savremenijeg Yuga.

Ono što je zanimljivo, to je da su i najmlađe Fiće, proizvedene 1985. godine, upravo ove godine stekle pristupni uslov po FIVA-i (30 godina) da budu vrednovani kao istorijska vozila.

Jedna od zanimljivosti vezana za Fiću je takmičenje "Ko će više u Fiću", organizovano 1969. godine, u kome je pobedila ekipa srednjoškolki iz Travnika, sa 26 devojaka koje su stale u vozilo predviđeno za četiri putnika.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu