Ruševine u centru Kragujevca [Video] - iKragujevac


Sreski špijun

"Vašarancima" i starim kragujevčanima poznat kao "Srez", više se niko ne seća ni kako je nastao ni zašto. Prolaz koji spaja Karađordjevu ulicu sa međuprostorom između Nušiceve ulice i Tanaska Rajića, a na udaljenosti pedesetak metara od glavne ulice. 

Kad čovek pogleda ceo taj kompleks kuca rekao bi da je reč o nekoj muzejskoj izložbi na otvorenom posvećenoj nekom od ratova koji su prohujali ovim prostorima više puta. Nažalost nije tako.

Pre par godina investitor je odkupio taj prostor sa ciljem da napravi zgradu. Međutim kako to kod nas obično biva pravno- imovinski odnosi nisu bili rešeni onda pa ni dan danas, te se sa gradnjom nije ni započelo. U međuvremenu se počelo sa delimičnim rušenjem i na tome je stalo. Kuća sa leve strane, iz pravca Karađorđeve, vagon tipa, je ispraznjena , poskidani su prozori i u potpunosti je ruinirana, a dugo je bila stečiste narkomana , dok se neko nije setio da na prozore i vrata postavi rešetke. Blok kuća desno je dopola porušen i liči na bombardovanju zgradu Generalštaba u Beogradu. U celom tom kompleksu samo je jedna porodica ostala da živi. Danas taj prostor u samom centru grada o kome više niko ne brine predstavlja moguće leglo zmija , pacova, insekata , zaraze.  

{youtube}6-RZvMILe5Y{/youtube}

{jathumbnail off}

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu

SRESKI ŠPIJUN / BEN AKIBA

Aleksa Žunić - Sreski špijun je lik iz drame "Sumnjivo lice" našeg poznatog komediografa koji je osim pod svojim imenom, pisao i pod pseudonimom „Ben Akiba“. Aleksa u pomenutoj komediji deli svoju vizit kartu na kojoj piše da je špijun i dok se Kapetan čudi tom činu objašnjava mu "Dok je krio, ništa nije mogao da dozna, a sad mu svi jedni protiv drugih kazuju".

Osnovna ideja ove rubrike na iKragujevac portalu je da to bude mesto gde će čitaoci dostavljati informacije Sreskom špijunu, odnosno nama a mi ćemo ih bez cenzure objavljivati. Imajući u vidu škakljivost teme i moć onih kojima te informacije neće biti po volji, Nušić će do daljnjeg biti “Ben Akiba”. Jedna fotografija, jedan video prilog, jedan komentar ne može promeniti svet ali može naš mali mikrokosmos koji nas okružuje. Šaljite nam priloge a mi ćemo ih sa zadovoljstvom objaviti.

Sloboda, Jednakost, Kragujevac