Karting staza se zapostavlja zbog (ne)planirane gradnje! [Video] - iKragujevac


Sreski špijun

Na samo kilometar od centra grada, pored Velikog parka a izmedju SC Park i kompleksa visokoškolskih ustanova nalazi se popularni Karting, kako ga zovu deca iz ovog dela grada. Lokacija najbolja moguća.

{youtube}ceeOazz3AFE{/youtube}

Pre par godina na ovom lokalitetu je trebalo da se gradi Teniska akademija Đokovic, međutim, kao što je dobro poznato od svega toga iz ovih ili onih razloga nije bilo ništa. U tom periodu pripreme za izgradnju, ceo kompleks je ruiniran sa poskidanim zaštitnim ogradama, mostić je gotovo uništen, a asfalt na samoj stazici je u vrlo lošem stanju. Sam prostor je neosvetljen te noću predstavlja stecište pijanstava u letnje vreme i okupljanja razlicitih sumnjivih grupa, neretko i mesto tuča, a pre par godina smo imali jedan smrtni slucaj.

Postavlja se pitanje zašto se taj prostor ne sredi i ne integriše u Veliki park. Ili pak neko planira da dobro unovči ovaj lokalitet da se napravi još koja zgrada, što bi bila prava katastrofa.

Sam položaj Kartinga i pripadajućeg prostora do bokserskog kluba RadnIčki moze biti tematski, sadržajno vrlo lepo i jeftino uređen prostor. Napravitii nove staze za šetnju, u već postojećem drvoredu i pošumiti prostor izmedju Mašinskog fakulteta i bazena. Na celokupnom tom prostoru postaviti klupe, i sprave za igranje dece, takođe napraviti jedan wireless centar u sklopu Mašinskog fakulteta, kao i solarni univerzalni punjač mobilnih telefona, a u okviru centralnog dela tako uredjenog prostora.

Naravno, ceo taj prostor bi bio lepo osvetljen, i kultivisan novom travom i bila bi zamenjena sva stabla koja su osušena ili su pred padanjem. Moguće je uraditi na tom velikom prostoru još mnogo toga, mini fontanu, par stolova sa klupama gde bi se ljudi iz okolnih zgrada odmarali i igrali sa decom, studenti imali kutak za druženje pa čak i učenje, i još mnogo toga se može uraditi, sve je stvar kreacije i želje.

Sam taj prostor gde je u blizini par visokoškolskih ustanova, bazeni ,sportska hala Park I veliki broj zgrada,predstavlja idealno mesto za ovakav tip uredjenja.

S druge strane u svetu se najlepšim I najboljim mestima za zivot proglašavaju gradovi upravo sa velikim brojem velikih i dobro uređenih zelenih površina. Kragujevac je jedinstven slucaj u zemlji i šire gde se neposredno iz centra grada ulazi u park a na njega se nastavljaju Šumarice. Ceo taj objedinjeni, dobro uređen i integrisani prostor bi predstavljao zaista pravo mesto za odmor i relaksaciju i, što je jos bitnije u 21. veku tehnike, mesto za odrastanje dece.

{jathumbnail off}

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu

SRESKI ŠPIJUN / BEN AKIBA

Aleksa Žunić - Sreski špijun je lik iz drame "Sumnjivo lice" našeg poznatog komediografa koji je osim pod svojim imenom, pisao i pod pseudonimom „Ben Akiba“. Aleksa u pomenutoj komediji deli svoju vizit kartu na kojoj piše da je špijun i dok se Kapetan čudi tom činu objašnjava mu "Dok je krio, ništa nije mogao da dozna, a sad mu svi jedni protiv drugih kazuju".

Osnovna ideja ove rubrike na iKragujevac portalu je da to bude mesto gde će čitaoci dostavljati informacije Sreskom špijunu, odnosno nama a mi ćemo ih bez cenzure objavljivati. Imajući u vidu škakljivost teme i moć onih kojima te informacije neće biti po volji, Nušić će do daljnjeg biti “Ben Akiba”. Jedna fotografija, jedan video prilog, jedan komentar ne može promeniti svet ali može naš mali mikrokosmos koji nas okružuje. Šaljite nam priloge a mi ćemo ih sa zadovoljstvom objaviti.

Sloboda, Jednakost, Kragujevac