Bajčetina: Endemična gljiva kao vesnik proleća [FOTO] - iKragujevac


Sreski špijun

Naš sreski špijun nam je poslao fotografiju retke gljive koju je zatekao u selu Bajčetina nadomak Kragujevca. Naime, ova specifična gljiva je poznata kao ''skarletna peharasta gljiva'' koja nagoveštava dolazakm proleća. Klikom na fotografiju, uvećaće se, a sada pročitajte šta smo još saznali o ovoj biljci koja svakodnevno privlači poglede meštana:

 

OBLIK

Zovu je "skarletnom peharastom gljivom" zbog specifičnog oblika njenog šešira, koji je između peharastog i tacnastog oblika. Drška ako je prisutna ona je zakržljala. Ova gljiva je tankog tela.

KLOBUK

Veličine 1-5cm. Između peharastog i tacnastog oblika. Površina šešira je glatka, ponegde sa dlakama, skarletno crvene boje, koja godinama prelazi u narandžastu, ispod površine beličaste boje, koja se providi kroz crvenu.

HIMENIJALNI SLOJ

Sa spoljašnje strane šešira, u vidu obrtnog poklopca, smešten tako da otvori put sporama.

STRUČAK

Drška ako je prisutna, ona je zakržljala.

MESO

Belo, tanko, bez mirisa i ukusa.

MIKROSKOPIJA

Otisak spore je bele boje, eliptičnog oblika, veličine 25-35 x 11-14mm.

STANIŠTE I RASPROSTANJENOST

Pojavljuje se na mračnim mestima, mestima u senci. Uglavnom raste na trulim cepanicama tvrdog drveća, palim grančicama, a ponekad delovima drveća pojavljujući se na površini korenja kao kopnena gljiva.

DOBA

Ona je diskomiceta koja je vesnik proleća. Pojavljuje se krajem zime, odnosno početkom proleća.

JESTIVOST

Sarcoscypha coccinea je jestiva gljiva, s tim da se jede samo njen šešir, koji prethodno treba skuvati. Uglavnom je teška za varenje, ali se u nekim krajevima koristi u ishrani.

SLIČNE VRSTE

Aleuria aurantia (narandžasta ljuskasta gljiva), Sarcoscypha austrica (skarletna patuljasta gljiva).

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu

SRESKI ŠPIJUN / BEN AKIBA

Aleksa Žunić - Sreski špijun je lik iz drame "Sumnjivo lice" našeg poznatog komediografa koji je osim pod svojim imenom, pisao i pod pseudonimom „Ben Akiba“. Aleksa u pomenutoj komediji deli svoju vizit kartu na kojoj piše da je špijun i dok se Kapetan čudi tom činu objašnjava mu "Dok je krio, ništa nije mogao da dozna, a sad mu svi jedni protiv drugih kazuju".

Osnovna ideja ove rubrike na iKragujevac portalu je da to bude mesto gde će čitaoci dostavljati informacije Sreskom špijunu, odnosno nama a mi ćemo ih bez cenzure objavljivati. Imajući u vidu škakljivost teme i moć onih kojima te informacije neće biti po volji, Nušić će do daljnjeg biti “Ben Akiba”. Jedna fotografija, jedan video prilog, jedan komentar ne može promeniti svet ali može naš mali mikrokosmos koji nas okružuje. Šaljite nam priloge a mi ćemo ih sa zadovoljstvom objaviti.

Sloboda, Jednakost, Kragujevac