Da li su ovo humani uslovi za život? - iKragujevac


Sreski špijun

Naš sreski špijun poslao nam je fotografije koje je napravio u Pivari prolazeći Teslinom ulicom. Stanovnici ovog dela Pivare žive u nehumanim uslovima.

Nemaju osnovno za život: kanalizaciju, krovovi prokišnjavaju, zidovi unutar baraka pucaju…  Barake su toliko stare da više nisu za stanovanje.

Od lokalne vlasti grada Kragujevca više puta su tražili pomoć. Od 2001. godine ovim meštanima iz dana u dan su obećavali da će biti iseljeni u adekvatnije prostore za stanovanje.

Ali ovi ljudi nikada nisu izgubili nadu i svakog meseca bar po jedan put se obrate lokalnoj vlasti za pomoć. U ovim barakama živi oko dvadeset ljudi.

Oni od komunalnih imaju još veći životne, stambene i zdravstvene probleme. Velika vlaga je presudni faktor kada je njihovo zdravlje u pitanju.

Čak je gradska vlast poslala geografe da naprave plan i da izmere zemljište kako bi srušili barake i podigli nove stambene objekte, ali i to je brzo prošlo.

Geografi su napravili plan i više nikada nisu došli u ovo naselje. Da li je moguće da u 21.veku lokalna vlast ne može da pomogne ovim ljudima?

{jathumbnail off}

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu

SRESKI ŠPIJUN / BEN AKIBA

Aleksa Žunić - Sreski špijun je lik iz drame "Sumnjivo lice" našeg poznatog komediografa koji je osim pod svojim imenom, pisao i pod pseudonimom „Ben Akiba“. Aleksa u pomenutoj komediji deli svoju vizit kartu na kojoj piše da je špijun i dok se Kapetan čudi tom činu objašnjava mu "Dok je krio, ništa nije mogao da dozna, a sad mu svi jedni protiv drugih kazuju".

Osnovna ideja ove rubrike na iKragujevac portalu je da to bude mesto gde će čitaoci dostavljati informacije Sreskom špijunu, odnosno nama a mi ćemo ih bez cenzure objavljivati. Imajući u vidu škakljivost teme i moć onih kojima te informacije neće biti po volji, Nušić će do daljnjeg biti “Ben Akiba”. Jedna fotografija, jedan video prilog, jedan komentar ne može promeniti svet ali može naš mali mikrokosmos koji nas okružuje. Šaljite nam priloge a mi ćemo ih sa zadovoljstvom objaviti.

Sloboda, Jednakost, Kragujevac