Fudbal: Lideri Kolonci, Bаgremarci i Dračani - iKragujevac


Sport

Od 41 kluba u tri gradske lige Kragujevca najviše uspeha u jesenjoj sezoni imali su Kolonija, Bagremar i Šumadija 1934 iz Drače.

Zimska pauza je dobra prilika da se, posle naporne jesenje sezone, u klubovima uzme „vazduh“, analiziraju ostvareni rezultati, na osnovu kojih se planira šta treba još uraditi za ostvarenje postavljenih ciljeva pre početka prvenstva. Planovi su različiti, uglavnom, a njihova realizacija zavisi od finansijskih sredstava, jer i u sportu važi ona narodna krilatica „koliko para, toliko muzike“.

U Prvoj i Drugoj gradskoj ligi Kragujevca prvenstvo je počelo po 16, a u najnižem stepenu takmičenja samo devet ekipa. Najveće interesovanje gledalaca izazivaju utakmice Prve gradske lige, gde se igra kavliteniji fudbal i iz koje prvoplasirana ekipa stiče pravo nastupa u Zoni „Morava“. Na osnovu rezultata u jesenjoj sezoni u ovoj ligi, za viši rang konkurišu tri gradske ekipe: Kolonija, Arsenal i Sušica. Iz prikrajka prema prvom mestu vrebaju još i novajlija ekipa Korićani i Jadran.

Lider jesenje sezone u Prvoj gradskoj ligi je ekipa Kolonije, koja ima dva boda više od najvećeg konkurenta Arsenala.

Kolonci su iz 15 susreta osvojili 37 bodova. Zabeležili su 12 pobeda, jedan susret završili nerešeno, a dve utakmice su izgubili. Veliku šansu da prezimi na prvom mestu propustio je Arsenal, koji ima najbolje uslove za viši rang, a nekada se takmičio i u Drugoj saveznoj ligi. U poslednjem kolu, na svom terenu, Palilulci su odigrali nerešeno (0:0) sa ekipom Ćave, koja se bori za opstanak u ligi. Kolonija je zabeležila pobedu u Korićanima i sa skromnom prednošću od dva boda dočekaće nastavak prvenstva u martu naredne godine. Arsenal je na drugoj poziciji, sa 35 bodova, a uknjižio je 11 pobeda i po dva remija i poraza. Treće mesto osvojila je Sušica, ali zaostaje za Arsenalom šest bodova.

Lošim plasmanom najveće iznenađenje svojim navijačima priredile su ekipe Erdoglije 1931 i Šumadije iz Čumića, jer će u prolećni deo prvenstva startovati sa dve poslednje pozicije na tabeli. Iznenađenje predstavlja i plasman bivšeg zonaša Partizana iz Cerovca, koji je osvojio deveto mesto sa samo 19 bodova, koliko ima i Seljak iz Malih Pčelica na desetoj poziciji.

Na osnovu plasmana u jesenjoj sezoni, posmatrajući ukupne rezultate, najuspešniji u sve tri gradske lige je drugologaš Bagremar. Ekipa koju vodi trener Radojica Despotović odlično je startovala i ovu polusezonu uspešno završila. Osvojila je najviše bodova i postigla najviše golova. Popularni Bagremarsci, koji se ozbiljno pripremaju za viši rang, okupili su iskusne igrače, koji su zabeležili i najviše pobeda. Od 15 susreta, oni su 13 rešili u svoju korist, a samo pojednom su igrali nerešeno i teren napustili bez bodova. Postigli su 50 golova ili više od tri u proseku na svakoj utakmici, čime se može pohvaliti mali broj ekipa i iz viših rangova takmičenja.

Konkurent Bagremaru za prvo mesto u Drugoj gradskoj ligi Kragujevca je ekipa Srbije iz Ilićeva, ali zaostaje za pet bodova. Dobar plasman je ostvarila najmlađa ekipa u ovom rangu takmičenja 21.oktobar, koja je osnovana pre četiri godine. Zauzela je treće mesto sa šest bodova manje od Bagremara, od koga je izgubila derbi u poslednjem kolu jesenje sezone na svom terenu.

Najveće iznenađenje priredio je Azbest iz Stragara, koji je u prethodnoj sezoni izgubio status prvoligaša i sa svega četiri pobede i tri remija zauzeo jedanaesto mesto na tabeli. Ako bi se birao najneuspešniji klub na osnovu rezulltata u jesenjoj sezoni taj nepopularni naziv ponela bi ekipa FK Šumarice, bez pobede i sa svega dva remija, koja „čvrsto“ drži poslednje mesto u Drugoj gradskoj ligi Kragujevca.

U Trećoj gradskoj ligi kolo je povela Šumadija 1934 iz Drače, koja je obnovila rad i u ovoj sezoni dobro startovala. To je jedini klub u sve tri gradske lige, koji je jesenji deo prvenstva završio bez poraza i sa sedam pobeda i jednom nerešenom utakmicom ubedljivo osvojio prvo mesto, sa šest bodova prednosti u odnosu na prvog pratioca, Studenac iz Goločela. Iz ove najniže, lige iz koje nema ispadanja, u viši rang idu dve prvoplasirane ekipe. To su u protekloj sezoni iskoristili Kutlovo i 21. oktobar i nastavili sa dobrim rezultatima u Drugoj gradaskoj ligi, gde su se plasirali na treće, odnosno peto mesto. Novajlija u ovoj ligi, pored Šumadije 1934 iz Drače je i Žeželj iz Gornje Sabante, koji je zauzeo treće mesto. Interesantno je napomenuti da se u Trećoj gradskoj ligi takmiči i Zastava. To je ekipa koja je delila sudbinu fabrike čije ime nosi i, koja se takmičila i u Drugoj saveznoj ligi. Spala je u najniži rang u Kragujevcu i zbog poraza u poslednjem kolu jesenjeg dela takmičenja u gostima sa Velikom Sugubinom od 3:2, zazimila je na petom mestu. Međutim, to nije krajnji domet ove ekipe, koja je počela da okuplja stare prijatelje kluba, kako bi posle višegodišnjeg tavorenja pokušala da se na Bubnju igra kvalitetniji fudbal.

Rezultati u gradskim ligama Kragujevca u ovom delu prvenstva pokazali su da su najuspečnije bile ekipe, koje su u svojim redovima imali ljude sposobne i zainteresovane da i u besparici obezbede uslovi da njihove ekipe okupljaju mlade i perspektivne igrače sa jasnim ciljevima za koje se bore, a to je plasman u viši rang.

izvor: šumadijapress

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu