Andrej Ristić, odbojkaš: “ Kragujevac kao grad I OK Radnički nude najbolje” - iKragujevac


Sport

Rođen je 23.januara 1998. godine u Brčku, gde je i napravio prve korake i započeo profesionalnu karijeru, u ekipi Jedinstva. Pre odlaska u inostranstvo, u sezoni 2016/17 nastupao je za Partizan. Potiče iz odbojkaške porodice, sin je Ljubiše Ristića, pomoćnika selektora muške reprezentacije Srbije, Slobodana Kovača. Pojačao je ekipu OK Radnički od ove godine.

Rodom  si iz Brčkog, ko se sve u tvojoj porodici bavio odbojkom?

 -Zapravo sam se rodio u Napoliju u Italiji, upravo iz razloga jer mi se otac Ljubiša bavio odbojkom i te 98. godine nastupao za tim iz Napolija. Starija sestra Maja se takođe bavila odbojkom i nakon odigranih 4 godine za koledž na Floridi, prestala da se bavi sportom i posvetila se daljem školovanju. Stric Dragan Ristić takođe imao uspešnu karijeru. 

Kada si ti zavoleo sport koji je postao tvoj život?

-Odbojku sam zavoleo kada sam sa 15 godina prešao sa fudbala u salu i krenuo sa odbojkom. Mada nekako se uvek naziralo da ću se baviti odbojkom , jer sam odrastao uz nju. 

Sećaš li se prve odigrane utakmice, je li bilo treme?

-Naravno da se sećam, imao sam 16 godina i debitovao u dresu Jedinstva protiv Modriče u premijer ligi Bosne i Hercegovine. Treme je bilo sve do ulaska u teren, ali posle toga je nestala. 

Kada si promenio mesto boravka i koji je klub za koji si zaigrao? 

-Prvi klub za koji sam zaigrao van Brčkog je Partizan. Tada sam imao 18 godina.

Odbojkašku karijeru gradio si u Italiji, smatraš li da ta zemlja pruža najidealnije uslove za rad?

-Pa mogu sa sigurnošću reći da je u Italiji stvarno organizacija klubova na visokom nivou, ali iskreno u srpkoj ligi se u poslednjih par godina ozbiljno podigao nivo i uslovi za rad, ne sumnjam da za par godina biti slično, ako ne i bolje.

Po čemu pamtiš vreme provedeno u Beogradu, koliko je bilo teško uklopiti se u mašineriju,kao što je Zvezda?

-Vreme u Beogradu pamtim po izuzetno dobrom radu koji smo imali sa trenerom Igorom Zakićem pre svega, pa zatim i dobrim rezultatom regularnom delu lige. Malo je ostalo gorkog sećanja na to polufinale kupa protiv Mladog Radnika i Polufinala u play offu protiv Subotice. Naravno, moram da naznačim da su uslovi bilo stvarno idealni, zahvaljujuci novoj upravi na čelu sa  Nikolom Rosićem koji se stvarno potrudio da nam obezbedi sve što nam treba. Nije se uopšte bilo teško uklopiti , jer su me momci i stručni stab stvarno iznenadili svojim pristupom i požrtvovanosti kako u terenu , tako i izvan. Nemam ništa, osim pohvala da kažem za bilo koga u klubu. 

Kada si započeo reprezentativnu karijeru?

 -Započeo sam je 2019. godine za seniore, nastupali smo u CEV srebrnoj ligi Evrope, a pre toga sam nastupao za mlađe kategorije na balkanskim prvenstvima. 

Koji meč posebno izdvajaš?

-To je definititivno mecč protiv Subotice u polufinalu play offa, kada sam na 24:23 u petom setu asom završio utakmicu, taj trenutak ću dugo pamtiti.

 Kako  je došlo do tvog doaska u Kragujevac?

-Brzo i jednostavno, čuo sam se sa trenerom Aleksom Brđovićem i vrlo brzo smo uspeli da se dogovorimo, jer sam znao od ranije da Kragujevac i kao grad i Radnički kao klub nude sve najbolje. 

Trenutno si sa reprezentacijom BIH na pripremama, gde ste i kako idu pripreme?

-Trenutno se pakujemo za put u Makedoniju da započnemo Srebrnu ligu Evrope. Pripreme smo odradili u Sarajevu i nadamo se plasmanu na final four CEV srebrne lige. 

Da li je bilo poziva da zaigraš u srpskoj reprezentaciji?

-Nije nikad bilo, zato sto sam veoma mlad zaigrao za seniorsku ekipu Jedinstva iz Brčkog, tako da je bilo previše komplikovano da se prebacujem u Savez Srbije. Nisam nikada preterano razmišljao o tome.

Koliko je, po tvom mišljenju, odbojka omiljena među mladim generacijama? 

 -Pa mislim da se definitivno ne može porediti sa fudbalom i košarkom, ali u poslednje vreme je sve više i više popularnija i nadam se u neko skorije vreme da će i odbojka biti među najpopularnijim sportovima. 

Ko ti je uzor u sportu?

 -Moj uzor u sportu je Kobe Bryant, bez obzira što nije bio iz odbojke, on je bio uzor svim sportistima na svetu, sa mentalitetom koji je retko koji drugi sportista imao. 

 Mario Badjuk

Foto: Privatna arhiva

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu