Radnički uzvratio udarac Novosađanima - iKragujevac


Sport

Odbojkaši Radničkog savladali su novosadsku Vojvodinu u drugoj utakmici polufinalne serije plej-ofa BPŠ Superlige Srbije sa maksimalnih 3:0 u setovima - 25:20, 28:26, 25:23, i tako izborili „majstoricu“, koja je na programu u sredu, 31. marta, u maloj sali novosadske dvorane „SPENS“.

Kragujevačko „SBB Jezero“ ostaje neosvojiv bastion za aktuelnog šampiona Srbije, koji je i na trećem uzastopnom gostovanju u srcu Šumadije ove sezone potučen do nogu. Još jednom se ponovio scenario iz prethodna dvaokršaja Radničkog i Vojvodine u ovoj dvorani, kada je kragujevački tim uspešno izlazio na kraj sa Novosađanima u svega tri seta.

Kragujevčani su se uoči ovog meča našli u sličnoj situaciji kao i pred revanš utakmicu polufinala Kupa Srbije protiv istog rivala, budući da su i tada nakon poraza u Novom Sadu bili prinuđeni da u revanšu na svom parketu „vade vruće kestenje iz vatre“. Mnoge druge ekipe bi se bez svake sumnje slomile pod ogromnim psihološkim teretom, ali ne i izabranici Dragana Kobiljskog, koji su po ko zna koji put u ovoj sezoni pokazali da su najbolji onda kada ih maltene svi redom otpisuju.

Pred sam početak današnjeg meča, minutom ćutanja odata je poslednja počast Vladimiru Mladenoviću, nekadašnjem odbojkašu Vojvodine i državnom reprezentativcu.

Sa dobrom energijom je Radnički ušao u meč i odličnim servisima Goića stekao tri poena „viška“ na startu uvodnog seta (4:1). Pokušali su Novosađani da uzvrate, ali su Kragujevčani uspešno odbili prva dva naleta, ali ne i treći, kada popularne „Lale“ serijom od četiri uzastopna poena preuzimaju vođstvo (11:10).
Prednost gostiju bila je ipak kratkog veka, budući da Radnički sa dva uspešna bloka iskusnog Radevića dolazi do novog vođstva (13:11), koje je ubrzo uspeo da duplira, i to ponovo zahvaljujući sjajnom Radeviću, koji je ovoga puta odservirao as za 19:15.

Nezadovoljan prijemom svoje ekipe, trener Vojvodine Slobodan Boškan na teren je poslao Filipa Kovačevića umesto Lazara Bajandića, ali ni to nije donelo neki preterani boljitak u igri njegovog tima. Nakon neuspešnog napada Perića, Kragujevčani izbijaju na maksimalnih „plus pet“ (23:18), što im je omogućilo da bez većih problema okončaju ovaj set u svoju korist – 25:20.

I početak drugog seta protekao je u konstantnom vođstvu Šumadinaca, ne većem od tri poena prednosti. Međutim, baš kao i u prethodnom setu, usledilo je kratko „pomračenje“ u igri izabranika trenera Dragana Kobiljskog, što su gosti iskoristili da vežu četiri uzastopna poena i preuzmu vođstvo u svoje ruke (10:9). Blistao je u tim trenucima sjajni primač servisa Vojvodine Pavle Perić, koji je nanizao tri poena, od toga dva asa.
Od tog trenutka rezultatska prednost je uglavnom bila na strani novosadskog tima, i tako sve do samog finiša seta, kada su Malijac Kone i mladi Matić omogućili Radničkom da serijom od tri uzastopna poena okrene rezultat u svoju korist (23:22).

Usledila je prava drama u finišu seta. Novosađani prvi dolaze do dve set lopte, ali su obe uspeli da prokockaju, a potom su Kragujevčani dobili priliku da reše ovu deonicu u svoju korist i dupliraju prednost u setovima. To su i učinili, iskoristivši drugu set loptu za 28:26.

Krenuli su odbojkaši Vojvodine odlučno u treći set, čvrsto rešeni da produže otpor u ovom meču. Blagojević je sa dva uzastopna asa doneo Novosađanima tri poena prednosti na početku seta (5:2) i zaista je u tim trenucima delovalo da je branilac titule došao do svoje prepoznatljive igre.

Ovakav početak seta, pak, nije pokolebao odbojkaše Radničkog, koji su držali korak za svojim rivalom i vrebali priliku za preokret. Dočekali su je sredinom seta, kada su nakon servis greške Todorovića nanizali još tri poena za prvo vođstvo u ovoj deonici (16:14).

Međutim, ovaj dobar momentum u igri Kragujevčana nije dugo trajao. Vojvodina je ubrzo došla do izjednačenja, da bi nakon dva neuspela napada Ristića i Konea vratila rezultatsku prednost na svoju stranu (21:19).

I kada je delovalo da su Novosađani na dobrom putu da osvoje ovaj set, iskusni Ristić i njegov po godinama znatno mlađi klupski kolega Aleksa Matić odlučili su da pomrse računicu šampionu Srbije. Upravo su njih dvojica najzaslužniji što je Radnički uspeo da preokrene rezultat u samoj završnici seta i stigne do dve meč lopte (24:22).
Simić je samo za trenutak produžio otpor ekipe Vojvodine, da bi Dušan Lopar, koji je na teren prvi put kročio u samoj završnici trećeg seta, stavio tačku na ovu zaista borbenu i kvalitetnu odbojkašku predstavu u „SBB Jezeru“ – 25:23 i 3:0 za Radnički u setovima.

Radnički su do pobede nad šampionom države predvodili Aleksa Matić sa 16 i Srećko Ristić sa 15 osvojenih poena, a uspešno ih je pratio Musa Kone sa 12 poena.

Kod gostiju iz „Srpske Atine“ prednjačili su Aleksandar Blagojević sa 16 i Pavle Perić sa 15 poena.
Iako suočeni sa hamletovskom dilemom uoči ovog meča, Kragujevčani su ponovo pokazali da su najbolji onda kada je to najpotrebnije i uspeli su da se revanširaju renomiranom rivalu za poraz u prvoj utakmici ove serije.
Jako težak meč, bukvalno „na jednu loptu“. Vojvodina je još jednom pokazala da je ekipa koja se nikada ne predaje. Čak i pri našem vođstvu od 2:0 u setovima, oni su pronašli način da nas namuče u trećem setu. Zasluge za ovu veliku pobedu idu pre svega na račun igrača, koji su prepoznali izuzetnu važnost utakmice, ušli su u meč sa dobrom energijom i ispoštovali sve moje zahteve, tako da su na kraju zasluženo izborili „majstoricu“, koja nam dopušta da se i dalje nadamo plasmanu u finale, istakao je strateg Radničkog Dragan Kobiljski.

Novosađani nisu bili u stanju da na pravi način odgovore raspoloženom domaćinu, koji je, čini se, pokazao veću želju za pobedom u ovom meču.

Čestitam ekipi Radničkog na zasluženoj pobedi. Pružili su znatno bolju igru nego u Novom Sadu, dok mi sa druge strane nismo bili na onom nivou neophodnom za jednu utakmicu ovakvog tipa. U neku ruku sam i očekivao ovakav epilog ove dve utakmice, s obzirom da se radi o ekipama sličnog kvaliteta. Imamo jako malo vremena da lociramo nedostatke u našoj igri i pokušamo da ih otklonimo do „majstorice“, u kojoj ćemo pokušati sve što je u našoj moći da dođemo do pobede i plasmana u finale plej-ofa, izjavio je trener Vojvodine Slobodan Boškan.
Treća, ujedno i odlučujuća utakmica u ovoj seriji igra se u sredu, 31. marta, na parketu novosadskog „SPENS-a“.
Nakon tog meča biće poznato koja će od ove dve ekipe izaći na megdan beogradskom Partizanu u finalu plej-ofa.

RADNIČKI – VOJVODINA NS SEME 3:0 (25:20, 28:26, 25:23)
KRAGUJEVAC
Dvorana: „SBB Jezero“.
Igrano bez prisustva publike.
Sudije: M. Janković, S. Simić.

RADNIČKI :Goić 6 (1 as, 1 blk), Lopar 1, Radević 6 (3 blk, 1 as), Petrović, Matić 16 (2 blk, 1 as), Pantović (libero), Kone 12 (1 as, 1 blk), Ristić 15 (1 as). Nisu igrali: Milutinović, Antić, Vidović, Ivanković, Dukić i Hamzagić. Trener: Dragan Kobiljski.
VOJVODINA NS SEME: Simić 8 (4 blk), Brborić (libero), Čubrilo, Bajandić 5, Kovačević 1, Mašulović 6 (3 blk), Buša, Blagojević 16 (2 asa), Todorović 1 (1blk), Rudić 1 (1 blk), Perić 15 (2 asa, 1 blk). Nisu igrali: Negić, Bošnjak i Prišić. Trener: Slobodan Boškan.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu