Ribnica bolja od Radničkog u finalu Kupa Srbije - iKragujevac


Sport

Odbojkaši Radničkog poraženi su od kraljevačke Ribnice u finalnom meču 56. Kupa Srbije, rezultatom 1:3 (22:25, 23:25, 26:24, 23:25).

I pored poraza u finalu i propuštene prilike da se dokopaju svog drugog trofeja u Kupu Srbije, Kragujevčani su zaslužili da im se oda priznanje na svemu što su učinili u dosadašnjem delu sezone.
Borili su se učenici Dragana Kobiljskog i na ovom meču kao lavovi, uspeli su da iz naizgled bezizlazne situacije i 0:2 u setovima dođu nadomak taj-brejka, ali je jednostavno ekipa Ribnice ovoga puta bila bolji rival i zasluženo je došla do trofeja na koji je čekala još od davne 1978. godine.

Draž finala očito je doprinela nešto nervoznijoj igri obe ekipe na samom početku uvodnog seta. Igralo se uglavnom poen za poen, da bi Ribnica posle as servisa Stefanovića na tehnički tajm-aut otišla sa dva poena „viška“ (12:10).

Uspeo je Radnički odmah da uzvrati i preko Hamzagića i Petrovića ponovo dovede rezultat u ravnotežu (14:14), ali su Kraljevčani vrlo brzo vratili prednost od dva poena (14:12), da bi nakon uspešnog napada korektora Delgajdisa izbili na maksimalnih „plus tri“ (20:17).

Ključan detalj, koji je u velikoj meri odredio epilog ovog seta, dogodio se pri vođstvu kraljevačkog tima od 23:20, kada je trener Ribnice Milan Simojlović na parket poslao svog „džokera“ sa klupe, mladog Jovana Vukmirovića, koji je odservirao pravu „bombu“, kojom je doneo popularnim „musketarima“ četiri set lopte.

Prva dva pokušaja odbojkaša Ribnice da stave tačku na ovaj set završena su bezuspešno, ali je onda iskusni Todorović preuzeo stvari u svoje ruke i obezbedio Kraljevčanima početno vođstvo u setovima – 25:22 i 1:0 za Ribnicu u setovima.

Čvrsto rešeni da poprave utisak nakon izgubljenog prvog seta, odbojkaši Radničkog su silovito startovali u drugom setu i vezali pet uzastopnih poena na servis Goića (5:0). Ipak, borbeni Kraljevčani su vrlo brzo uspeli da se konsoliduju i serijom 5:1 uhvate rezultatski priključak (6:5), da bi posle uspešnog bloka dizača Bićanina preoteli vođstvo svom rivalu (8:7).
Nakon neuspele paralele Delgajdisa, Radnički je na tehnički tajm-aut otišao sa minimalnom prednošću (12:11), koja je bila kratkog veka, s obzirom da je Ribnica po povratku sa obaveznog predaha ponovo preuzela kontrolu nad rezultatom (13:12).

Još jednim lukavim poenom Todorovića, koji je zadavao glavobolju Kragujevčanima od samog početka utakmice, kraljevački „musketari“ dolaze do dva poena prednosti (19:17), koju je Radnički vrlo brzo anulirao (20:20) i vratio u neizvesnost kada je u pitanju ishod ovog seta.

A onda, pri rezultatu 23:23, Šumadinci prave dve kardinalne greške i bukvalno poklanjaju protivniku ovaj set. Najpre se Goić „upecao“, a onda Hamzagić poslao loptu u aut za konačnih 25:23 i vođstvo Ribnice od 2:0 u setovima.

Nakon ovakvog epiloga drugog seta, uvukla se neka vrsta defetizma među redove kragujevačkog tima, koji nikako nije uspevao da se sastavi na početku naredne deonice.
Ribnica je od samog starta uspostavila rezultatsku kontrolu i neprestano uvećavala stečeno vođstvo, sve dok u jednom trenutku nije došla na više nego osetnih sedam poena prednosti (19:12).
Činilo se da Radničkom nema spasa i da je pri izdisaju snaga, ali je onda proradio sportski inat kod učenika trenera Dragana Kobiljskog, koji su krenuli polako da tope prednost Kraljevčana, sve dok nisu stigli na korak do izjednačenja (21:20).

Uspeli su igrači Ribnice nekako da prekinu ovaj nalet Kragujevčana i dođu do dve meč lopte (24:22), ali su odbojkaši Radničkog oba puta uspešno odoleli (24:24), a onda servirali „hladan tuš“ svom protivniku, koji je nešto ranije već počeo da slavi pobedu i osvajanje trofeja. Prvo je Petrović „spustio rampu“ Ubiparipu, da bi potom Gajović poslao loptu u aut – 26:24 za hrabre Kragujevčane u ovom setu.

Osvojeni treći set uneo je živost među izabranike trenera Dragana Kobiljskog, koji su shvatili da ništa nije izgubljeno i da su i dalje u igri za trofej.

Upravo na talasu te dobre energije i probuđenog optimizma odbojkaši Radničkog započinju četvrti set vođstvom od 6:3, ali su potom sebi dopustili pad koncentracije, koji je doprineo rezultatskom izjednačenju (6:6).
Bio je to signal da Kraljevčani pojačaju tempo i dođu do pristojne zalihe od tri poena (13:10), ali su Kragujevčani nakon tajm-auta Dragana Kobiljskog uzvratili sa dva vezana poena za 13:12.

Na servis sjajnog Kanađanina Delgajdisa, Ribnica ponovo beži na „plus četiri“ (16:12), da bi nakon poena Ubiparipa stekla maksimalnih pet poena prednosti (19:14).

A onda, baš kao i u prethodnom setu, Radnički iz naizgled izgubljene situacije ponovo kreće u nezadrživu seriju i nakon dva vezana poena razigranog Matića, koji je sredinom trećeg seta zamenio kapitena Hamzagića na poziciji korektora, prilazi na samo poen zaostatka (20:19).

U finišu seta Ribnica dolazi do tri prilike da okonča ovaj meč u svoju korist (24:21). Radnički je „preživeo“ prve dve meč lopte, ali ne i treću, kada je Srećko Ristić pogrešio sa servis linije za konačnih 25:23 i 3:1 za Ribnicu u setovima.

Najefikasniji akter finalne utakmice bio je mladi korektor Ribnice, Kanađanin Nejtan Delgajdis, koji je nanizao 23 poena. Ogroman udeo u pobedi kraljevačkog kluba imao je i vremešni Ivan Todorović, koji je upisao 16 poena i zaradio epitet MVP-a finala, dok su Stefanović i Ubiparip osvojili po 12 poena.
U ekipi Radničkog prednjačio je Nikola Goić sa 11 osvojenih poena, Musa Kone i Srećko Ristić dodali su po 10, Aleksa Matić je stao na 9, a kapiten Irfan Hamzagić na 8 poena.

Po završetku finala, predstavnici Odbojkaškog saveza Srbije uručili su medalje igračima obe ekipe, dok je pehar namenjen osvajaču Kupa Srbije kapitenu Ribnice Ivanu Todoroviću uručio predsednik opštine Vrnjačka Banja Boban Đurović.
Pored finala Kupa u konkurenciji odbojkaša, odigrana je i finalna utakmica Kupa Srbije za odbojkašice, u kojoj je Železničar iz Lajkovca pobedio ekipu Uba sa maksimalnih 3:0 i prigrabio svoj treći trofej osvajača nacionalnog Kupa u klupskoj istoriji.

Napomenimo na kraju i to da je ovogodišnje finale Kupa Srbije održano bez prisustva publike i uz poštovanje svih propisanih epidemioloških mera, kao i da su se ljudi iz Opštine Vrnjačka Banja pokazali kao sjajni organizatori, čime su opravdali poverenje čelnika Odbojkaškog saveza Srbije, koji su im ukazali tu čast da po prvi put budu domaćini finala nacionalnog Kupa.

RIBNICA – RADNIČKI 3:1 (25:22, 25:23, 24:26, 25:23)

KRALJEVO
Dvorana: „Vlade Divac“.
Igrano bez prisustva publike.
Sudije: G. Gradinski, P. Balandžić.

RIBNICA: Stefanović 12 (2 blk, 1 as), Todorović 16, Vukmirović 1 (1 as), Bićanin 1 (1 blk), Ubiparip 12 (1 as, 1 blk), Veselinović, Gajović 5 (1 blk), Krsteski (libero), Delgudis 23 (1 as). Nisu igrali: Rudić, Petrašinović, Ratković i Živanović. Trener: Milan Simojlović.

RADNIČKI: Milutinović, Goić 11 (3 blk, 2 asa), Radević 3 (3 blk), Petrović 6 (3 blk), Matić 9, Pantović (libero), Kone 10 (1 as), Hamzagić 8 (1 blk), Ristić 10. Nisu igrali: Antić, Vidović, Lopar, Ivanković i Dukić. Trener: Dragan Kobiljski.

 


 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu