Radost Lazarevčana u srcu Šumadije - iKragujevac


Sport

Košarkaši Radničkog doživeli su svoj prvi poraz na domaćem parketu u Košarkaškoj ligi Srbije ove sezone. Bolja od Kragujevčana bila je lazarevačka Kolubara, koja je slavila rezultatom 97:90 (24:24, 20:25, 22:26, 31:15).

Držali su Šumadinci utakmicu pod svojom kontrolom sve negde do sredine završne deonice, kada su gosti iz Lazarevca uspeli da preusmere njen tok na svoju stranu, tako da su na kraju došli do velike pobede u „Jezeru“, kojom su prekinuli niz od tri uzastopna neuspeha.

Pred sam početak susreta minutom ćutanja odata je pošta nedavno preminulom sportskom direktoru KK Kolubara Bobanu Sinđeliću, kao i poznatom kragujevačkom muzičaru i velikom navijaču Radničkog Mikici Zdravkoviću, koji je pre par dana izgubio životnu bitku sa zaraznom bolešću COVID-19.

Silovito su Kragujevčani započeli meč i već na isteku 4. minuta došli do dvocifrene prednosti (12:2). Lazarevčani su nakon tajm-auta, koji je zatražio njihov trener Marko Dimitrijević, polako počeli da tope zaostatak, i to pre svega poenima posle ofanzivnih skokova, a kada im je u finišu ove deonice proradio i šut sa distance, uspeli su da stignu i do izjednačenja (24:24), da bi već na startu narednog perioda igre prešli u minimalno vođstvo (28:26).

Od tog trenutka kreće rezultatska klackalica, koja je potrajala sve dok Radnički u 17. minutu nije ponovo došao do nešto osetnije prednosti od sedam poena razlike (44:37). Gosti su još jednom uspeli da se primaknu na samo dva poena „minusa“ (46:44), ali su Šumadinci odbili ovaj nalet Lazarevčana i prvo poluvreme okončali sa prednošću od pet poena (49:44).

Nakon dve vezane trojke Popovića i Nedeljkovića, Radnički još jednom izbija na „plus sedam“ u 22. minutu (57:50), ali je vrlo brzo došao odgovor od strane momaka u zelenim dresovima, koji prilaze na samo „pola koša“ zaostatka (61:60). Serijom 6:0, u režiji Popovića i Katića, Kragujevčani vraćaju prvobitnu prednost od sedam poena (67:60), koju su par minuta kasnije dodatno uvećali na „plus devet“ (72:63).

Očekivalo se da će Šumadinci u završnoj deonici konačno dotući svog protivnika, ali su gosti iz Lazarevca imali drugačije planove. Raspucali su se košarkaši Kolubare početkom poslednje četvrtine, ubacili tri vezane trojke, pa se prednost Kragujevčana stečena u prethodnoj deonici rasplinula poput mehura od sapunice.

Nakon što je Gašić zaključio seriju Lazarevčana od 8:0, na semaforu je stajalo 80:79 u korist gostujuće ekipe. Pokušali su domaći da uzvrate, ali su izabranici Marka Dimitrijevića „namirisali krv“ i na tri minuta pre kraja utakmice izbili na maksimalnih „plus sedam“ (90:83).

Trojka Nedeljkovića vratila je Kragujevčane u život, nadovezao se zatim i kapiten Katić, pa je tako Radnički prišao na „minus dva“ (90:88). Međutim, na sedamdesetak sekundi pre kraja utakmice Šparović pogađa vrlo važnu trojku za goste (95:90), Dumić ne uspeva da uzvrati istom merom na drugoj strani, da bi Šumadince na put bez povratka poslao Luka Gašić, koji je uhvatio loptu nakon „er-bola“ Mladena Vitkovića i poentirao za konačnih 97:90 u korist Kolubare.

Najistaknutiji pojedinac u redovima pobedničkog tima bio je Vuk Đorđević sa „dabl-dabl“ učinkom – 21 poen, 11 skokova. Đorđević je prvog saradnika imao u kapitenu Nikoli Simiću, koji je ubacio 19 poena. Gašić je utakmicu završio sa 18 poena i 8 skokova, dok su Šparović i Vitković ubacili po 16 poena.

U Radničkom je kao po običaju prednjačio kapiten Raško Katić, koji je utakmicu okončao sa 27 poena, 8 skokova i 5 asistencija. Drugi po efikasnosti u kragujevačkom timu bio je Matija Popović sa 21 poenom i 7 uhvaćenih lopti, Andreja Stevanović je zastao na korak od „dabl-dabl“ učinka – 14 poena i 9 asistencija, Ivan Nedeljković je ubacio 13 poena, a Filip Dumić 8, uz čak 12 asistencija.

Težak poraz za nas, prvi na domaćem terenu u ovoj sezoni. Ušli smo u meč sa manjkom energije i nismo uspeli da se snađemo na kombinovane odbrane protivnika. Generalno, mnogo toga nije funkcionisalo večeras, kako u napadu, tako i u odbrani. Protivnik je imao više energije od nas, malo ih je pogledala i sreća u pojedinim trenucima, pogodili su neke važne šuteve i na kraju zasluženo dobili utakmicu, izneo je svoja zapažanja košarkaš Radničkog Ivan Nedeljković.

I trener Kragujevčana Igor Todorović napominje da njegova ekipa nije bila na očekivanom energetskom nivou u ovoj utakmici, naročito u poslednjoj četvrtini kada se rešavalo pitanje pobednika.
Krajnje je nedopustivo da nakon dobro odigrane treće četvrtine sa tako blagom energijom uđemo u završnicu utakmice. Moji igrači moraju da shvate da košarkaška utakmica traje četrdeset minuta i da ne sme da dolazi do takve vrste opuštanja. Ekipa Kolubare je zasluženo pobedila večeras. Ušli su u utakmicu izuzetno motivisani, verovali su u pobedu, pogodili neke važne šuteve u završnici susreta i na našu žalost, a na njihovu sreću, odneli su bodove iz „Jezera“, konstatovao je Todorović.

Kapiten Kolubare Nikola Simić posvetio je ovu pobedu nedavno preminulom sportskom direktoru i legendi lazarevačkog kluba Bobanu Sinđeliću.

Bio je ovo meč dve ekipe koje forsiraju napadačku košarku. Mi smo ušli u utakmicu sa jasnom idejom kako treba da igramo tokom svih četrdeset minuta. Gubili smo i preokretali rezultat u svoju korist, ali ni u jednom trenutku nismo gubili nadu da možemo do konačnog trijumfa. Ovu pobedu posvećujem našem sportskom direktoru Bobanu Sinđeliću, za koga znam da nas sad gleda sa nekog boljeg mesta, poručio je sa posebnom emocijom u glasu kapiten Lazarevčana.

Za stratega Kolubare Marka Dimitrijevića ova pobeda predstavlja veliku satisfakciju nakon ogromnih problema koji je njegov tim imao po pitanju organizacije treninga u prethodnom periodu.

Posle mnogo problema sa dvoranom za treninge, uspeli smo nekako da se skupimo i odradimo sedam dana dobrog treninga, a rezultat tog rada video se večeras na terenu. Iako smo igrali u skraćenoj rotaciji sa sedam igrača, svi momci su dali svoj maksimum, verovali u pobedu i nisu se predavali čak ni kada je Radnički imao nešto ubedljivije vođstvo. Znali smo da Radnički ima veliku prednost na „petici“ sa Katićem, koji nam je zadavao ogromne probleme tokom čitave utakmice. Naša ideja je bila da ga napadnemo iz „pik-en-popa“ sa našim „lakim peticama“, u čemu smo i uspeli tokom drugog poluvremena i time smo okrenuli utakmicu u svoju korist. Ovom prilikom bih čestitao svom kolegi Igoru Todoroviću, koji svaku utakmicu igra sa šest igrača u rotaciji i zaista fascinira ta njihova borbenost. Svima nam je teško u ovim okolnostima, ali ja se iskreno nadam da ćemo i mi i Radnički uspeti da ostvarimo naše sportske ciljeve do kraja sezone, izjavio je po završetku utakmice trener Kolubare, koji se takođe osvrnuo na smrt sportskog direktora Sinđelića, koja je svim ljudima u klubu iz Lazarevca teško pala:

Svi smo izuzetno pogođeni smrću našeg sportskog direktora Bobana Sinđelića koji je najzaslužniji za to što ova ekipa izgleda ovako. On je doveo i mene i sve ove igrače, i jednom rečju bio je čovek-klub. Ovu pobedu, kao i sve naredne do kraja sezone, posvećujemo upravo njemu, dodao je Dimitrijević.

Kragujevčani su nakon ovog poraza na skoru 5-5, ali i dalje drže mesto u gornjem delu tabele.
Naredni takmičarski izazov košarkaše Radničkog očekuje u sredu 09. decembra, kada će u zaostalom meču 7. kola Košarkaške lige Srbije ugostiti valjevski Metalac.

KK RADNIČKI – KK KOLUBARA 90:97 (24:24, 25:20, 26:22, 15:31)
KRAGUJEVAC
Dvorana: „SBB Jezero“
Gledalaca: /.
Sudije: A. Milojević, M. Hadžić, V. Živković.
KK RADNIČKI: Popović 21, Dumić 8, Nedeljković 13, Stevanović 14, Katić 27, Veljović 2, Đorđević 5. Nisu igrali: Jocić, Jovanović, Dimovski i Glišović. Trener: Igor Todorović.
KK KOLUBARA: Šparović 16, Žad 7, Vitković 16, Simić 19, Gašić 18, Đorđević 21, Marković, Plavša. Nisu igrali: Vuletić, Bačanac, V. Živković i M. Živković. Trener: Marko Dimitrijević.

 

 

 

 


 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu