Jedan gol odveo Gružu u Srpsku ligu Zapad, Šumadija 1903 sa utakmicom manje završila takmičenje - iKragujevac


Sport

Takmičarski organi FSRZS su doneli odluku da Gružu proglase prvakom Šumadijsko-raške zone, i time bacili senku na regularnost u pomenutom rangu takmičenja. U pomoć su pozvali FSS da presude u ovoj fudbalskoj zavrzlami. Tumačeći akta vezana za takmičenje u amaterskom fudbalu kruto su se držali donetih propisa i doneli odluku o prvaku. Praktično jedan gol je odlučio da novi član Srpske lige Zapad bude Gruža. Oba kluba su sakupila po 38 bodova, sa gol razlikom Gruže(38:15) i Šumadije 1903(33::11). Šumadija ima indetičan broj bodova sa utakmicom manje, jer susret sa Zvečanom nije ni odigran.

U zvaničnom saopštenju Šumadije 1903, potpisanog od strane predsednika Upravnog odbora Pere Biočanina, izmrđu ostalog stoji da su oštećeni jer im nije dozvoljeno da odigraju utakmicu 16 kola, koja je bila na programu 15. marta u Zvečanu, na Kosovu i Metohiji. Dva dana ranije obavešteni su od strane saveza da je Srbija zbog izbijanja epidemije, zatvorila granice. Dalje se navodi, da nije sportski ni pravno doneta odluka. Mišljenja su da ne može biti doneta odluka o prvaku, pogotovu ako jedan klub ima utakmicu manje, a drugi jednu više.

Na kraju saopštenja napominju da imaju odličnu saradnju sa Skupštinom grada Kragujevca i Regionom zapadne Srbije, i ovim putem mole FSS i generalnog sekretara Jovana Šurbatovića da još jednom sagleda situaciju u Šumadijsko-raškoj zoni i donese odluku u duhu sporta i pravde. 

Nema sumnje da je na pomolu novi slučaj u našem amaterskom fudbalu. Pravila su jedno, a stvarnost je savim drugo. Specifičnosti u kojima funkcioniše FSRZS, mislimo na klubove sa KiM-a, nema nigde u donetim aktima. Zonaši i srpskoligaši sa ’’Zapada’’ više puta su se suočili sa preprekama na administrativnoj granici sa Kosovom. Tamo se situacija odlukoma kosovskih vlasti svaki čas menja, i kada se pojavi klub iz centralne Srbije na Merdarima nije siguran da će stići na odredište. Povrh svega, upravo 15. marta je proglašeno vanredno stanje zbog svetske pandemije, kada je sve stalo. 

Mi se oslanjamo na saopštenje Šumadije1903, jer drugih izvora nemamo. Da li su Kragujevčani pogrešno protumačili donetu uredbu ili ne ostaje da se vidi...Ako su pogrešili i nisu otišli na zakazanu utakmicu, znaju se sankcije(0:3 p.f.). Treba reći da je Šumadija u neodigranom meču bila apsolutni favorit, protiv tima koji je već bivši zonaš. Bilo kako bilo, ovako ispada da niko nije kriv, nema sankcija, a kola su se izgleda slomila na Kragujevčanima.
 

 

Izvor: Milan Ašković

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu