Odbojkaši i košarkaši Radničkog krenuli sa ekipnim treninzima - iKragujevac


Sport

Usled poboljšanja epidemiološke situacije na teritoriji čitave države, Krizni štab Vlade Srbije je u sklopu ublažavanja restriktivnih mera doneo odluku da se sportistima ponovo omogući obavljanje treninga, kako na otvorenom prostoru, tako i u dvoranama. Ova vest obradovala je sve klubove u okviru Sportskog privrednog društva Radnički, a prvi su se treninzima vratili odbojkaši i košarkaši Radničkog, koji su lep majski dan iskoristili za zajednički trening u Šumaricama.

Pauza duga skoro dva meseca poremetila je planove brojnih sportista i klubova, i to ne samo u našoj zemlji, već u čitavom svetu. U trenutku proglašenja epidemije virusa Covid-19 i uvođenja vanrednog stanja na teritoriji Republike Srbije, gotovo svi klubovi iz brojne porodice SPD Radnički pretendovali su na visok plasman i trofeje, tako da se sa žaljenjem može konstatovati kako se čitava ova situacija nepovoljno odrazila na njihove rezultatske ambicije.

Ipak, život se polako vraća u normalu, pa se shodno tome i samo funkcionisanje SPD Radnički vraća u neke svoje redovne tokove.

Svi naši sportisti polako se vraćaju svojim obavezama. Danas su sa treninzima krenuli odbojkaši i košarkaši, a već od sutra pridružiće im se vaterpolisti i rukometaši. Tokom ove pauze svi naši sportisti su održavali formu kroz individualne treninge u svojim domovima, a pokazali su i visok stepen društvene odgovornosti, budući da su se aktivno uključili u kampanju „Ostani kod kuće“ – ističe prvi čovek SPD Radnički Bojan Ilić.

Treba reći da je Sportsko privredno društvo Radnički odmah po proglašenju epidemije zatvorilo sve svoje sportske objekte i stavilo ih na raspolaganje lokalnoj samoupravi.

Ekonomska kriza prouzrokovana pandemijom virusa Covid-19 nije zaobišla ni SPD Radnički, ali su uprkos tome sve finansijske obaveze prema sportistima i zaposlenima u klubu redovno izimirivane. U SPD Radnički svesni su trenutne situacije, koja nije nimalo ružičasta, ali su rešeni da gledaju isključivo unapred i već uveliko kuju planove za nastupajući period.

Mi smo u trenutku izbijanja pandemije imali zaključene predugovore sa klubovima iz Rusije, Izraela i Bugarske da dođu na pripreme kod nas, ali je to sada propalo. Takođe, mi smo kao dobri domaćini omogućili svim zakupcima prostorija u našim objektima da ne plaćaju kiriju za vreme ovog stanja. Ipak, uz podršku lokalne samouprave i ljudi koji nam pomažu, mi smo po mom mišljenju u ovom trenutku najstabilniji sportski kolektiv u zemlji. Da se dobar glas daleko čuje, dokaz je i interesovanje brojnih vrhunskih sportista iz Srbije, koji su izrazili želju da postanu deo našeg kluba – tvrdi Ilić.

Za same sportiste je povratak treninzima od neprocenjivog značaja. S obzirom da je njihovo telo naviknuto na konstantne fizičke napore, period boravka u kućnoj izolaciji predstavljao je traumatično iskustvo.

Zbog toga i ne čudi što je među odbojkašima i košarkašima Radničkog, koji su posle dva meseca pauze konačno imali priliku da treniraju zajedno vladalo dobro raspoloženje i veliki entuzijazam.

Iako je za njih sezona zvanično završena, odbojkaši Radničkog nastojaće da u narednom periodu nadoknade sve propušteno tokom ove prinudne pauze, kako bi što pre vratili u željeni trenažni ritam.

U narednom periodu nastojaćemo da igrače fizički i psihički vratimo u odgovarajući ritam treninga. Za to će nam biti potrebno određeno vreme, koga, kako trenutno stvari stoje, imamo dovoljno. Planiramo da u prvih četrnaest dana treniramo jednom dnevno, a da onda polako podižemo intenzitet treninga. To će biti neka vrsta uvoda u ono što nas čeka od avgusta, kada bi trebala da krene nova takmičarska sezona – otkriva trener odbojkaša Radničkog Dragan Kobiljski, koji je pre par nedelja produžio saradnju sa kragujevačkim klubom na još dve sezone.

Odbojkaški savez Srbije je odlučio da se sezona u Super ligi Srbije umesto na parketu, okonča za „zelenim stolom“. Time je Radnički ostao uskraćen za mogućnost da kroz plej-of nastavi borbu za titulu, koja je na kraju završila u vitrinama novosadske Vojvodine.

Meni je izuzetno žao što je sezona okončana na ovakav način. Mislim da je vreme radilo za nas i da bismo u plej-ofu imali sasvim dobre šanse. Kada se podvuče crta, smatram da je ova sezona predstavljala neku vrstu odskočne daske za budući period – dodaje Kobiljski.

U Radničkom su već uveliko okrenuti ka narednoj sezoni, u kojoj će klub imati još veće ambicije. Igrački kadar se polako kristališe, sačuvana je okosnica tima, a za očekivati je da ekipa u narednom periodu bude dodatno pojačana, kako bi bila još konkurentnija u borbi za trofeje.

Naš cilj je da igramo što bolju odbojku koja će privući gledaoce i da pravimo što bolje rezultate. Siguran sam da će ovi momci uspeti da naprave još jedan veliki iskorak naredne sezone – završio je u optimističnom tonu glavni strateg Kragujevčana.

Za razliku od odbojkaša, čija je takmičenje prinudno okončano odlukom Odbojkaškog saveza Srbije, košarkaši još uvek gaje nadu da će takmičarsku sezonu okončati na parketu. Šanse za takav rasplet nisu velike, ali se čeka konačna odluka Košarkaškog saveza Srbije, koji je od danas zvanično počeo sa radom.

U svakom slučaju, košarkaši Radničkog nemaju previše razloga za strepnju, budući da su pre prekida takmičenja već osigurali plasman u Košarkašku ligu Srbije. I pored toga, u klubu se nadaju da će konačna odluka o završetku takmičenja biti doneta u što skorijem periodu, kako bi mogli da se posvete planovima za narednu takmičarsku sezonu.

U nezgodnoj smo situaciji, budući da još uvek ne znamo da li će se nastaviti sezona. Činjenica je da smo četiri kola pre kraja sezone osigurali prvo mesto na tabeli Druge lige Srbije, tako da smo ono što je bilo u našoj moći odradili. Sada čekamo rasplet i dalje instrukcije Košarkaškog saveza Srbije – kaže Igor Todorović, trener košarkaša Radničkog.

Na današnji raport treneru Todoroviću javili su se mahom igrači iz Kragujevca, tačnije njih petorica, kao i devetorica igrača iz razvojnog tima. Dolazak igrača iz drugih sredina zavisiće upravo od odluke da li će se sezona završiti na parketu ili ne.
Planirano je da se za početak treninzi održavaju na otvorenom prostoru, a povratak u dvoranu planiran je početkom naredne sedmice.

Prvih sedam dana treniraćemo na otvorenom prostoru, ovde u Šumaricama. Već od narednog ponedeljka očekujemo povratak u dvoranu, gde će se treninzi odvijati u manjim grupama. Tokom pauze igrači su individualno trenirali u skladu sa instrukcijama našeg kondicionog trenera prof. dr Radivoja Radakovića, kako bi koliko-toliko održali neki nivo forme, ali je zaista jako teško trenirati u kućnim uslovima. Zbog toga nas neizmerno raduje povratak ekipnim treninzima, kako na otvorenom, tako i u dvorani – konstatovao je Todorović.

Nakon odbojkaša i košarkaša, treninzima se vraćaju i vaterpolisti i rukometaši, tako da će svi sportisti u okviru SPD Radnički od sutra ponovo biti u trenažnom procesuKK Radnički (3).jpg

OK Radnički (2).jpg

OK Radnički.jpg

KK Radnički (2).jpg

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu