Rukometni san i dalje traje: Srpkinje u polufinalu prvenstva Evrope! - iKragujevac


Sport

Jedanaest dugih godina je prošlo od kada je naša ženska reprezentacija poslednji put učestovala u polufinalu nekog velikog takmičenja. Čekanju je došao kraj: uz maestralnu Katarinu Tomašević na golu, Srpkinje su u odlučujućem meču savladale Francusku u Beogradskoj areni sa 18:17 (10:6) i prošle u polufinale Evropskog prvenstva, u kome će u subotu od 17 časova igrati sa Crnom Gorom.

Te 2001. reprezentacija nekadašnje SR Jugoslavije bila je treća na Svetskom prvenstvu u Italiji, savladavši u borbi za bronzu Dansku sa 42:40, no posle novih bravura ekipe selektora Saše Boškovića na bronzu se i ne pomišlja. Igrati srcem je mnogo više do toga, to je igra za zlato. Bar se kod nas uvek više cenilo požrtvovanje od samog trofeja.

 

A upravo su čvrstom igrom u odbrani, ne i brutalnom kao što su to neretko primenjivale gošće, srpske rukometašice krenule po ostvarenje sna. Izdržale su na tom putu i, što ne reći, batine na početku meča, i početni nalet rivalki. A onda je počeo ples. Dirigovala je "ministarka odbrane", Tomaševićeva, koja je odbranila 71% šuteva upućenih ka njoj u prvom poluvremenu, pa je moćna Francuska do odlaska na predah postigla samo šest golova, od toga svega pet iz igre.

Sa druge strane, razigrana Svetlana Ognjenović prvo je golovima, potom asistencijama, omogućila seriju 4:0 kojom se došlo do 6:3, a zatim su joj se u realizaciji priključile i Kristina Lišćević, te pivot Sanja Rajović.

Drugi deo meča ekipa selektora Olivijea Krumbolca, koji zna i kako se osvaja titula svetskog šampiona, počela je daleko bolje. Svesne da im je trijumf neophodan, Francuskinje su za osam minuta dala isto onoliko golova koliko za celo poluvreme, a tom serijom od 6:1 povele su sa 12:11 i najavile da im ne pada na pamet da se predaju.

Dramatični minuti koji su usledili dugo će se prepričavati, igralo se gol za gol, pa su se ekipe smenjivale u vođstvu, a sve je moglo da bude drugačije da je Francuska realizovala šut za vođstvo od 18:16. Međutim, Tomaševićeva i odbrana pred njom bile su na visini zadatka, baš kao što su sjajnom defanzivom Srpkinje nedugo zatim onemogućile da suparnice realizuju dva napada sa igračicom više.

Na sve to nadovezao se pogodak Svetlane Ognjenović za vođstvo od 18:17 tri i po minut pre kraja, a kada je Tomaševićeva zaustavila kontru Francuskinja na isteku 59. minuta, pa i na početku poslednjeg minuta - postalo je jasno ko će u polufinale. A postalo je jasno, ako nekome nije bilo do sada, da ženski rukomet živi u Srbiji. Itekako. I tek namerava to da dokaže.

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu