NAJPLAĆENIJI FUDBALER NA PLANETI IGRAO U KRAGUJEVCU: Sada igra za titulu PRVAKA SVETA! - iKragujevac


Sport

Nije prošlo baš mnogo vremena otkako je drugi najplaćeniji fudbaler na planeti, Kilijan Mbape, čiji je transfer iz Monaka u Pari Sen Žermen koštao čak 135 miliona evra, igrao - u Kragujevcu.

Ovaj francuski napadač, rođen 20. decembra 1998, sada je kao 19-godišnjak jedan od najboljih špiceva na svetu, a u nedelju će protiv Hrvatske igrati u finalu Mundijala, kao lider nove generacije "trikolora".

A pre dve i po godine?

Pre tačno 846 dana, Kilijan Mbape je igrao u Kragujevcu. Takođe u dresu Francuske, ali kao njen omladinski reprezentativac. Stigao je na odlučujući meč sa vršnjacima iz Srbije, koji je odlučivao koji će od ta dva U19 tima igrati na prvenstvu Evrope u Nemačkoj, istog tog, leta 2016.

Srbiji je odgovarala samo pobeda, imali smo svoje adute i optimizam koji je građen oko ekipe u kojoj su, pored ostalih, bili golman Vanja Milinković Savić, defanzivac Nikola Milenković i špic Luka Jović. Ipak, Mbape je, iako mlađi od svih na terenu, a bio je 17-godišnjak u konkurenciji 19-godišnjaka, pred 5.000 gledalaca na stadionu "Čika Dača" dao jedini gol na meču. Za pobedu Francuske i prolazak na šampionat Evrope:

Od tada su se putevi te naše generacije i Kilijana Mbapea baš razišli. Od čitave postave Srbije (Milinković-Savić, Zličić (od 78. F. Jović), Stojanović, Milenković, L. Jović, Šaponjić, Zlatković, Duronjić, Senić, Vojnović, Špoljarić (od 73. Lutovac)) do reprezentacije su stigli Milenković i Jović, s tim da je samo defanzivac dobio šansu na Mundijalu. Kraj juna skoro svi ovi pomenuti momci proveli su na odmoru, bez obaveza, a Mbape...

Kilijan Mbape je poslednjeg dana juna dao dva gola Argentini i izbacio je sa Mundijala. Potom je sa "trikolorima" pregrme i urugvajski izazov, pa u polufinalu i onaj u vidu odlične Belgije.

Sada, kao momak od čijeg je transfera u istoriji fudbala skuplji samo Nejmarov (222 miliona za prelazak iz Barselone u Pari Sen Žermen), iako 19-godišnjak - Mbape će u nedelju nastaviti kako je sve vreme i grabio kroz kratku, ali karijeru punu vrtoglavog uspona. Pokušaće da iznova bude junak ekipe, baš kao u Kragujevcu tog 29. marta 2016. Samo, sa mnogo, mnogo većim motivom. Jer je i cilj neuporedivo važniji.

Mlad je, i to baš. Oko njega će biti moćni, iskusni igrači poput 32-godišnjeg Luke Modrića, dve godine mlađeg Ivana Raktića, a poslednja prepreka biće mu golman "vatrenih" Danijel Subašić, koji je imao 14 godina i dva meseca kada je Kilijan došao na svet.

Ali, Mbape je, još na "Čika Dači", pokazao da se ne plaši starijih.

To, gde su sada naši koji su ga tada čuvali, pitanje je koje zaslužuje posebnu pažnju. Jer, naši su, većinom, sada na egzotičnim plažama. A Kilijan Mbape igra za titulu prvaka sveta.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu