Fetel nezakonito do titule? - iKragujevac


Sport

Nemac Sebastijan Fetel je osvajanjem šestog mesta na VN Brazila odbranio titulu šampiona Formule 1, ali je do nje stigao nedozvoljenim prestizanjem.

Naime, Fetel je prestigao Francuza Žan-Erika Vernja, iako je na snazi bila zabrana prestizanja (žuta zastavica), ali niko nije uočio prekršaj.

Fetel je tako osvojio osam bodova, a da je kažnjen sa 20 sekundi, koliko iznosi kazna za nezakonito preticanje, na kraju bi bio osmi sa samo dva boda. S obzirom da je na kraju imao tri boda više od Alonsa, Španac bi osvojio titulu.

Sve se to odigralo u ranoj fazi trke, kada se Fetel probijao posle kontakta sa Brunom Senom u prvom krugu, kada je pao na samo začelje.

Ferari ima rok do 30. novembra da uloži žalbu FIA, ali italijanski list "Korijere delo Sport" prenosi da je portparol Ferarija Luka Kolajani izjavio da se tim neće žaliti. U Formuli 1, inače, postoji pravilo da posle trke može da se uloži prigovori na rezultate do nekoliko sati posle trke, ali pošto to u Sao Paulu niko nije učinio, rezultati su postali zvanični.

Alonso je na tviteru prokomentarisao kontroverzno prestizanje napisavši da "čuda ne postoje, samo pravila".

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu