Šampion u snoubordu: Matija sa glečera pravo u školu - iKragujevac


Sport

Matija Milenković, četrnaestogodišnji Kragujevčanin, je pravi šampion u snoubordu. Ne samo da je prvak države Srbije, već je u celoj Evropi najmlađi takmičar i zauzeo je 32. mesto. Njegovo hrabro srce ga je svrstalo u kategoriju takmičara koji imaju i do 35 godina.

Dok su njegovi vršnjaci letnji raspust proveli na morima i u selima, tražeći hlad od vrućina, Matija Milenković je bio na Alpima. Ima samo 14 godina, ali je već šampion u ekstremnom sportu skijanja na dasci.

Matija je pošao u srednju školu, u Drugu kragujevačku gimnaziju. Čime se bavi, teško je i opisati. On se na dasci spušta i skače, pravi bravure u vazduhu. Sa snežnih padina juri na skakaonicu, sleće na sneg ili na gelender...

- Dva letnja meseca sam proveo na Alpima, u Francuskoj. Bili smo u selu, na visini od 1.600 metara, a onda su nas gondolama vozili na vrhove prekrivene snegom i ledom, na oko 3.200 metara. Tu su temperature 13 stepeni, a noću padaju i ispod nule. I onda se vozimo na dasci, treniramo, skačemo... Ja sam ranije vozio skije, amaterski, ali već sedam godina sam na dasci. To je nešto što ne može da se opiše. Sada sam se vratio u Kragujevac i krećem u školu. Ali, već u novembru čeka me prvo takmičenje u Holandiji... Knjige i dasku nosim sa sobom - priča Matija.

- Bili smo i na mestima gde su nas helikopterima vozili do vrhova i tamo ostavljali... Desi da neko upadne u potok, da propadne u neku nepoznatu rupu u snegu... Bili smo i u Grčkoj, na Peloponezu i spuštali se sa planine prekrivene snegom, a dole smo videli more... Sve je to lepota ovog sporta i zbog toga sve to radimo - kaže Matija.

Ovaj dečak je član kluba ABC iz Kragujevca. Njegov trener je Filip Filipović, koji je državni prvak u ovom sportu osam godina zaredom.

- Ne može svako da se bavi ovim sportom. Zato se i zove ekstremni. Od 2008. godine je svrstan među olimpijske discipline. Čovek koji leti po snegu na dasci mora da bude drugačiji od ostalih. Kažu da smo ludi, ali ja znam da smo posebni. Takav je i Matija - ima hrabrosti, talenta i voli takve izazove.

izvor/foto: blic.rs

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu