Počinje biciklistički maraton "Kragujevac - Mostar" - iKragujevac


Sport

U organizaciji PA ''Junior'' a pod pokroviteljstvom grada Kragujevca u sredu 22.jula iz Pešačke zone startovaće XII tradicionalni biciklistički maraton ''Kragujevac-Mostar 2015''.

Ovogodišnji maraton tandem bicilista održava se u godini veoma važnog jubileja -10 godina od kada je UNESCO pod svoju zaštitu, kao deo svetske kulturno-istorijske baštine od posebnog značaja uvrstio obnovljeni stari most na Neretvi i Baš čaršiju u Sarajevu.

Na konferenciji za novinare na kojoj je danas najavljen XII tradicionalni tandem biciklistički maraton pomoćnik gradonačelnika za sport Nikola Urošević rekao je da saradnja sa BiH, konkretno gradom Mostarom gde se maraton završava i ove godine je na visokom nivou.

''Grad Kragujevac je i ove godine podržao manifestaciju tako da mi dva kasnije, u petak 24.jula idemo sa našim plivačima koji će učestvovati na tradicionalnim skokovima u Mostaru. Želim puno uspeha i plivačima ali i učesnicima tandem biciklističkom maratona'', rekao je Urošević.

Predsednik PA ''Junior'' se najpre zahvalio rukovodstvu grada Kragujevca koje je, kako je rekao, pokazalo da su se u Kragujevcu menjali ljudi ali da se odnos prema ovakvim stvarima, trajnim vrednostima, nije promenio što dovoljno govori o nama kao sredini. Prema njegovim rečima u proteklih 11 godina maratonskih pohoda na relaciji Kragujevac-Užice-Višegrad-Sarajevo-Mostar, uz podršku ambasadi BiH, gradovima Kragujevac i Mostar, kao i onima kroz koje tandem prolazi ne samo da je afirmisan tandem biciklizam, kao najintegralnija paraolimpijska disciplina već su stvorene nove vrednosti u našem regionu po standardima razvijenih zemalja sveta. ''Tandem biciklistički maraton iznedrio je dva reprezentativca i učesnika paraolimpijskih igara, evropskog šampiona i dvostrukog svetskog šampiona u paratriatlonu i pokrenuo široku razmenu sportista između BiH i Srbije'', rekao je Nikolić.

Kao jedan od najvećih uspeha Nikolić je naveo iniciranje izgradnje jedinstvenog Centra za sport i rehabilitaciju osoba sa invaliditetom, zadužbinu Delta Holdinga, čiju gradnju u avgust počinje Delta fondacija na lokaciji koju je obezbedio grad Kragujevac.

I ove godine u maratonu će učestvovati bicklisti BK ''Radnički'' a prema rečima Aleksandra Marića sportskog direktora ovog kluba kao i ranijih godina učesnica maratona biće pružena sve neophodna tehnička podrška. Na tradicionalnim skokovima u Mostaru, u nedelju 26.jula, kako je rekao Raško Tanasijević predsednik Kluba ekstremnih sportova ''Kragujevac'' učestvovaće četvorica naših sugrađana.

Start ovogodišnjeg maratona iz Kragujevca i ove godine upotpuniće predškolci i petogodišnjaci vrtića ustanove ''Nada Naumović'' koji će, simbolično, provozati svoje bicikle i time promovisati značaj maratona ali i zdravog načina života.  

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu