Velika tuga na grobljima kod Kragujevca: Slađana kojoj su kod Niša poginuli muž i rođen brat nema od bola, meštani šapatom govorili o žrtvama - iKragujevac


Info

Na mesnim grobljima u srcu Šumadije na večni počinak ispraćeni nastradali na auto-putu Beograd-niš. Sahranjeni Srđan i njegov šurak Ljubiša Jovanović, kao i Žikica Veličković

Na grobljima u Rači i Kragujevcu u nedelju su sahranjena trojica radnika koja su u petak nastradala u stravičnoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila na auto-putu u blizini Niša.

Porodica, mnogobrojna rodbina, prijatelji i komšije na večni počinak ispratili su Srđana Jovanovića (34). Tragično nastradali Srđan sahranjen je na mesnom groblju u kragujevačkom naselju Grošnica.

- Strašna tragedija. Srđan je bio pošten, vredan, drag svima koji su ga znali. Trudio se da obezbedi što bolji život za svoje dvoje maloletne dece i suprugu, svima nam je žao zbog tog strašnog gubitka. Sudbina je to... Najteže je njegovoj supruzi Slađani kojoj je u ovoj nesreći poginuo i rođeni brat Ljubiša. Tuga u celom naselju - pričali su u nedelju šapatom žitelji Grošnice.

Srđanov šurak Ljubiša Jovanović (40) sahranjen je na seoskom groblju u Ilićevu, kod Kragujevca. Iza sebe je ostavio suprugu i dete od nepune tri godine. Na groblju u Rači Kragujevačkoj na večni počinak ispraćen je i Žikica Veličković (18), kome je tog kobnog petka trebalo da bude prvi radni dan na poslu.

Njihovi poznanici i kolege i u nedelju u neverici pričaju da su u petak rano ujutro kombijem krenuli za Leskovac na posao:

- Niko nije ni slutio da će se desiti tragedija. Užasna tragedija. Nažalost, desilo se najgore.

Srđan Jovanović, Ljubiša Jovanović i Žikica Veličković

U međuvremenu, vozač kamiona koji je naleteo na kombi koji je kobnog dana bio u zaustavnoj traci, G. V. (46), iz Kraljeva, pušten je da se brani sa slobode. U Osnovnom sudu u Nišu navode da za određivanje pritvora "nije bila dovoljna apstraktna mogućnost uticaja na svedoke", već da je Tužilaštvo trebalo da navede konkretne okolnosti koje potvrđuju postojanje opasnosti od uticaja na njih. Inače, osumnjičeni je od trenutka nesreće u teškom psihičkom stanju - ne spava i ne jede, pa na saslušanju nije mogao da govori o tragediji.

Istražni organi još nemaju preciznu sliku zašto je vozač udario u kombi kragujevačkih tablica koji je stajao zbog kvara. Saobraćajni stručnjaci ukazuju da bi morala da se striktno poštuju neka pravila, iako nisu sva zakonski propisana, da bi se izbegle slične tragedije.

- Kod nas nije dozvoljeno pešacima da budu na auto-putu, tako da većina putnika ne izlazi iz vozila - objašnjava, za "Novosti", Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja. - Poželjno je, međutim, da svi izađu i napuste kolovoz, dakle, da ne budu čak ni u zaustavnoj traci.

Ukazujući da zaustavna traka nije parking, ali i da ne sme da se koristi za normalan saobraćaj, osim u izuzetnim situacijama ili za određena sanitetska vozila, naš sagovornik podseća da bi pre samog izlaska iz vozila vozač trebalo da obuče svetloodbojni prsluk. Jer, kako ukazuje, najbizarnije smrti dogodile su se kada su vozači posle kvarova ili lakših nezgoda izašli da provere štetu na svom autu ili da nekome pruže pomoć.

KOČENjE

VOZAČI koji se kreću auto-putem, kako naglašava Okanović, ako ne vide sigurnosni trougao, ne očekuju ni zaustavljeno vozilo, ni pešaka: - Zato će i teško stići da ukoče.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu