Huawei oprema početkom oktobra stiže u Kragujevac : 2 miliona dinara za Data centar - iKragujevac


Info

Huawei oprema, vrednosti dva miliona dolara, koju je Narodna Republika Kina donirala Kragujevcu za Gradski data centar stigla je na carinu, rekao je Danilo Savić, član Gradskog veća za informacione i komunikacione tehnologije, elektronsku upravu i Pametan grad.

Do kraja meseca ili početkom oktobra, nakon carinjenja očekuje se da oprema stigne u Kragujevac i odmah krećemo sa implementacijom i primarnog i recovery sajta. Time se postavljaju temelji u digitalizaciji grada Kragujevca što predstavlja osnovu za razvoj Pametnog grada. Lokalna samouprava će imati svoj data centar za smeštaj opreme i podataka po najvišim svetskim tehničkim i bezbednosnim standardima.

U primarnom Data centru na jednom mestu biće smešteni i čuvani podaci svih građana Kragujevca, gradske uprave, svih javnih preduzeća i ustanova koje su u nadležnosti grada, a sve to obezbediće sistemsku i bržu izgradnju informacionih sistema elektronske uprave, efikasnije povezivanje različitih baza podataka i razvoj različitih usluga. To znači da će se stvoriti infrastruktura za smeštanje velikih podataka koje ćemo moći da koristimo za razvoj veštačke inteligencije i razvoj pametnog grada radi bezbednijeg i kvalitetnijeg života građana, dodao je on.

Prema njegovim rečima, proces digitalizacije do sada najviše je implementiran u oblasti javnog prevoza, uvođenje eKg kartica, autobusa opremljenim video nadzorom, brojača saobraćaja, video nadzora na autobuskim stajalištima, postavljanje Wifi mreže. Instalacijom i puštanjem u rad Data centra stvoriće se kapaciteti i uslovi za postavljanje senzora za merenje buke, rasvete, zagađenosti vazduha i slično, sve ono što koncept Pametnog grada podrazumeva.

Gradski Data centar nalaziće se u ulici Save Kovačevića, nedaleko od zgrade Gradske uprave, rekao je Danilo Savić, član Gradskog veća i podsetio da se radovi na izgradnji Državnog data centra odvijaju u skladu sa planom i da se očekuje da budu završeni početkom jula sledeće godine.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu