1. septembar nije praznik: Evo zašto trend koji vlada i u Srbiji može biti opasan po vaše dete - iKragujevac


Info

Dok je u Srbiji 1. septembar postao gotovo praznik, posebno roditelja đaka prvaka, u Britaniji apeluju da se baš na ovaj datum suzdržite od objavljivanja fotografija na društvene mreže.

Naime, u Srbiji je 1. septembar postao datum kada najviše doteranih majki objavljuje fotografije iz školskog dvorišta na taj način obeležavajući početak još jedne školske godine. Povele su se i razne polemike o ovom neobičnom trendu u Srbiji, posebno među korisnicima društvenih mreža koji ističu da im je News Feed "zatrpan" fotografijama previše doteranih majki, a manje dece iz školskog dvorišta.

Decak, pise, pisanje, domaci, skola, pismo, domaciFoto - Ilustracija: Profimedia
Međutim, u Britaniji je ove godine preporuka da roditelji na društvenim mrežama ne bi trebalo da objavljuju fotografije svoje dece pred povratak u školu jer one mogu izazvati opasnost ako dođu do pogrešnih ruku.

Naizgled nevina fotografija deteta može doći do pedofila ili drugih opasnih osoba.

Istraživanje je pokazalo da mame i tate na internetu godišnje šeruju oko 1.3 milijardi fotografija svoje dece. Skoro trećina je objavljena na javnim profilima, pa ih svako može videti. Ove fotografije prikazuju i detetovo ime, godine, lokaciju i, ako su u uniformi, školu koju pohađaju.

Iako znaju za ovu opasnost, oko 53 odsto roditelja će ipak da objavi fotografiju deteta pred povratak u školu.

Školski pribor ceneFoto: Pixabay/Pexels
Evo o čemu sve treba da razmislite i šta da uradite pre nego što sledeći put objavite:

1. Važno je zapamtiti da sve što objavljujemo na internetu ostavlja digitalni otisak, pa pre nego što šerujemo fotografiju deteta treba da proverimo da li je prikladna i pristojna, i da ujedno neće ugroziti njegovu bezbednost.

2. Podesite svoj profil na privatni i izaberite opciju ko sve može videti izvesnu fotografiju.

3. Razmislite da li fotografija može posramiti vaše dete u budućnosti. Ako sumnjate, nemojte je objaviti.

4. Pričajte sa svojim detetom. Kad je dovoljno odraslo da razume princip rada društvenih mreža, pitajte ga da li je saglasno da objavite njegovu fotografiju na svom profilu.

5. Jednostavno nemojte objaviti detetovu fotografiju. 

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu