Protiv gradonačelnika biće podnete prekršajne prijave - iKragujevac


Politika

Protiv 25 gradonačelnika biće podnete prekršajne prijave, jer nisu ispoštovali najelementarnije propise kada je reč o ličnim podacima građana.

U pojedinim opštinama čak smatraju da se Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, a koji je inače trebalo da primenjuju već četvrtu godinu, uopšte ne odnosi na njih, a poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić kaže da su rezultati nadzora vrlo zabrinjavajući.

Tokom decembra poverenik je sproveo nadzor u opštinama i upravama. Kontrlisano je sprovođenje najosnovnijih odredaba iz Zakona o zaštiti podataka o ličnosti odnosno, kako opštine i gradske uprave formiraju i vode evidenciju o zbirkama ličnih podataka koje poseduju.

Te evidencije treba da sadrže informacije o podacima koji se obrađuju, vrsti i svrsi obrade ličnih podataka, pravnom osnovu za to, eventualnoj tajnosti i posebno o preduzetim merama zaštite.

Poverenik je tokom nadzora uputio nadležnima u opštinama i upravama zahtev da se izjasne zašto ne izvršavaju zakonske obaveze.

Međutim, od preko sto opština iz čak 91 nije u roku odgovoreno, pa je poverenik morao da urgira u nekim slučajevima i više puta. O krajnje zabrinjavajućem odnosu vlasti prema zakonskim obavezama svedoči i podatak da se i nakon dvostruke urgencije dvadesetak nadležnih nije ni izjasnilo.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu