Srpska vlast pozitivno iznenadila - iKragujevac


Politika

Svetski mediji pišu da su srpski političari uradili više nego što je javnost van Srbije očekivala. Interesi Dragana Đilasa u Beogradu sputavaju DS, navodi list Ekonomist. 

Novi srpski lideri ponašaju se drugačije nego što su svi očekivali kad su došli na vlast, piše u nedavno objavljenom komentaru britanski nedeljnik Ekonomist.

- Kada je Tomislav Nikolić postao predsednik u maju i Ivica Dačić premijer u julu, nacionalisti u zemlji su bili oduševljeni, liberali razočarani, a Rusi zadovoljni. Svi su očekivali da će napori srpske vlade da se priključi EU i približi NATO sada nazadovati - piše u tekstu u Ekonomistu i dalje se navodi: - Ipak, ljudi na vlasti zbunjuju svojim postupcima.

- Nikolić je za Hanuku zapalio sveću u sinagogi u Beogradu i održao mali govor o toleranciji. Izgleda da se profiliše nova politička persona. Za razliku od prethodnika Borisa Tadića, Nikolić se izgleda uklapa u ulogu oca zemlje - čoveka koji nekad daje nezgodne izjave, ali koji nije pretnja - piše Ekonomist. Za premijera Ivicu Dačića ovaj list navodi da on hrabro govori Srbima da je „Kosovo izgubljeno i da treba postići sporazum koji će obezbediti najbolju moguću budućnost za srpsku manjinu na Kosovu“.

- Još jedan „čovek trenutka“ jeste Aleksandar Vučić, bivši Nikolićev stranački zamenik. Kao ministar odbrane nedavno je posetio Nacionalnu gardu u Ohaju, koja obučava i pomaže srpske vojnike. Kod kuće vodi veliku kampanju protiv korupcije i 12. decembra uhapšeni su najpoznatiji srpski tajkun Miroslav Mišković i njegov sin - navodi list.

S druge strane, Ekonomist smatra da je DS sputana posle izbora Dragana Đilasa za predsednika. List tvrdi da je Đilasu za ostanak na vlasti u Beogradu potrebna podrška SPS, što ga onemogućava da bude ozbiljan i kredibilan kritičar rada Vlade.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu