Platforma o Kosovu fantazija srpskih političara - iKragujevac


Politika

Američki analitičar prilika na Balkanu Danijel Server ocenio je da platforma Beograda za rešavanje pitanja Kosova pokazuje da zvaničnici Srbije „žive u zemlji fantazije” i dodao da je ona napravljena da bi se oslabio položaj premijera Srbije Ivice Dačića. 

„Najveći fantazam je to da u toj platformi Kosovo ostaje autonomna pokrajina Srbije i da će Srbija i dalje imati suverenitet nad Kosovom. Ali ima i drugih fantazija. Jedna od njih je podela Kosova na regione i entitete, pridruživanje južnih srpskih zajednica severu Kosova. Ništa od toga se neće dogoditi, prosto zato što nije ni najmanje realno”, rekao je Server za Radio slobodna Evropa.

Prema njegovoj oceni, predsednik Srbije Tomislav Nikolić je uručio Dačiću platfromu o Kosovu koja će „doživeti totalni neuspeh”, zbog čega će Dačić „na tome pasti”.

„Dakle, meni stoji u glavi pitanje da li sve ovo nije napravljeno da bi se oslabio položaj Dačića. Čak mi nije daleko od pameti ni pomisao da je njemu kosovski portfolio i dat kako bi njime bio oslabljen”, ocenio je on.

Server je negirao da je tom platformom Beograd odustao od podele Kosova i dodao da taj dokument „bez i najmanje sumnje”, predstavlja plan podele Kosova.

„Vlasti u Beogradu fingiraju da odgovaraju na zahteve međunarodne zajednice za ukidanje srpskih institucija na Kosovu, a u stvari te institucije samo legalizuju i ujedinjavaju. Uz to predlažu da tim srpskim zajednicama na Kosovu ni na koji način ne upravljaju institucije u Prištini nego Beograd”, rekao je on.

On je ocenio da pregovori treba da se nastave ali da „ponuda treba da bude drugačija” jer na ovu ponudu, smatra on, niko u Prištini nema nameru da pristane.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu