Dačić: Još se traga za rešenjem kosovskog problema - iKragujevac


Politika

Predsednik Socijalitičke partije Srbije i premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da se traga za rešenjem kosovskog problema koje će biti privremeno zbog nerešenog statusa Pokrajine, a do koga se može doći isključivo dijalogom.

Dačić je na sednici Glavnog odbra SPS rekao da je platforma za Kosovo i Metohiju prvi dokument koji je predsednik Srbije izložio predstavnicima međunarodne zajednice.
"To je naš pogled na rešavanje tog problema i dosta je bilo politike da je Kosovo Srbija, a u realnom životu je Kosovo sve dalje od Srbije", rekao je lider SPS-a.

Dačić je naglasio da je prioritet briga o Srbima koji žive na Kosovu i da je licemerno da socijaliste optužuju za Kosovo oni koji su za vreme bombardovanja pobegli iz zemlje kada je vođen rat i oni koji školuju decu u zemljama EU, a sada SPS kritikuju za politiku koju vodi.
"Ako je to tako vratite se svi, pa da živimo izolovano", rekao je Dačić.

"SPS je ratovao za Kosovo, a optužuju nas oni koji su 13 godina iz dana u dan predavali to Kosovo i nisu uspeli da sačuvaju ono što mi jesmo, a u njihovo vreme izgrađeni su mnogi faktori subjektiviteta Kosova. Mora se spasti ono što se spasti može", naglasio je Dačih.

Dačić je naglasio da oni koji su napadali nekadašnjeg lidera SPS-a Slobodana Miloševića zbog politike koju je tada vodio u vezi sa Kosovom sada optužuju njih da su tu politiku napustili.
"Ako je to tako zašto ste rušili Miloševića, zašto ste ga onda izručili Haškom tribunalu, a kad smo već kod toga to je bilo neustavno, jer tada nije postojao Zakon o saradnji sa Hagom" , rekao je Dačić.

Čeka nas godina velikih ispita, rešili smo da pobedimo

Dačić je poručio da je 2012. bila godina velikih promena, ali da će naredna biti godina velikih ispita koji neće moći da se odlože i u kojoj će Srbija morati da vodi aktivnu politiku.
"Pripremite se za ispite, odlaganje ispita neće biti. Drugog ispitnog roka neće biti. Mi sa bojnog polja ne možemo da pobegnemo, a ako smo već u areni imamo dve mogućnosti - da nas poraze ili da pobedimo. Siguran sam da znate šta smo rešili - da pobedimo", rekao je Dačić na sednici Glavnog odbora SPS u Centru "Sava".

On je naglasio da neće biti mnogo vremena za praznovanje, da su teme koje su pred državom i narodom teške, ali da se moraju rešavati i da se ne smeju ostavljati drugim generacijama. Prema njegovim rečima, zbog toga je potrebno voditi politiku u svim pravcima - i u definisanju naše jasne strategije i u definisanju odnosa prema međunarodnoj zajednici.

On je istakao da je i ranije govorio, a da i danas stoji iza toga, da Srbija treba da vodi politiku u kojoj neće dozvoliti da bude ponižavana i da će verovati u sopstvene snage, a da bi bilo tako mora voditi aktivnu politiku.
"Vreme je da umesto časnih poraza imamo rezultate. Treba nam patriotizam, ali racionalan i ostvariv, bez guranja naroda u uzaludne žrtve. Treba nam pobeda, treba nam odgovornost za politiku koja se vodi. Dosta je loših procena, a ničije odgovornosti zbog kojih cenu plaća ceo narod", istakao je Dačić.

Ukazujući da je potrebno da se Srbija "ne ostvaruje u porazima već u rezultatima", on je naglasio da su potrebni rezultati i u ekonomiji, smanjenju nezaposlenosti, kao i socijalnoj pravdi, ali i u izgradnji demokratskih institucija društva.
"Mi ne smemo da dozvolimo da se borimo za vlast, već za onakvu Srbiju kakvu želimo i u kojoj će se poštovati prava i slobode, za Srbiju u kojoj će mediji biti slobodni, a pravosuđe nezavisno i za Srbiju koja će se bespoštedno boriti protiv kriminala i korupcije, gde neće biti važno čiji je ko nego da li je počinio krivično delo", rekao je Dačić.

Srbija zaslužuje da uđe u EU

Dačić je izjavio i da Srbija zaslužuje da uđe u Evropsku uniju, ali sa nacionalnim identitetom.

Prema Dacićevim rečim, Srbiji je potrebna EU zbog ekonomskog razvoja i zaslužuje da uđe u Uniju, ali ne uz ponižavanje nacionalnih i državnih interesa.
"Srbija zaslužuje da uđe u EU, ali sa nacionalnim identitetom, a ne da klimne glavom na sve što misli da je podsticaj iz Brisela", rekao je Dačić i naglasio da je to i obaveza prema generacijama koje dolaze.

On je kao razloge za ulazak Srbije u EU, između ostalog naveo kao primer i ono što je čuo tokom nedavnog boravka u Bugarskoj. On je članovima Glavnog odbora stranke preneo da je tada sa bugarskim zvaničnicima razgovarao o izgradnji gasovoda koji će Bugarsku i Srbiju koštati po 60 miliona evra.
"Mi smo od EU dobili 10 miliona evra, a 50 miliona evra ćemo morati da obezbedimo sami. Oni su sve dobili od EU", rekao je Dačić i upitao: Da li je Srbiji potrebna EU ili nije?.

On je, takođe, istakao da je zemlji čiju vladu vodi potreban taj napredak ka evropskoj porodici naroda i prepričao razgovorom s jednim švajcarskim diplomatom, koji ga je, kaže, iznenadio.
"Rekao mi je da ako nastavimo ovako u EU ćemo ući pre Švajcarske. Ne znam da li se šalio sa mnom, ali znam da je Srbiji potrebna EU, a Švajarskoj nije", zaključio je premijer Srbije.

izvor: Tanjug 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu