Dinkić : Snažna podrška za sva preduzeća koja zapošljavaju nove radnike - iKragujevac


Politika

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić izjavio je danas u Kargujevcu da je cilj Vlade Srbije da pomogne perspektivnim delovima privrede zbog čega će davati snažnu podršku svim preduzećima koja zapošljavaju nove radnike i proizvode za izvoz. 

Dinkić je, prilikom obilaska kragujevačkog preduzeća "Goma lajn", naglasio da sva domaća srpska preduzeća mogu da računaju na bespovratnu podršku do 10.000 evra po novozaposlenom radniku, kao i strana preuzeća, pod uslovom da su perspektivna, da dobro rade, izvoze i da mogu da zaposle nove radnike.

Prema njegovim rečima, "Goma lajn" je klasično srednje preduzeće koje se bavi proizvodnjom komponenti za automobilsku industriju i u prošloj godini zabeležilo je rast izvoza od 50 odsto.

Kako je naveo Dinkić, osim Fijata, "Goma lajn" snabdeva auto delovima i Reno, Dženeral motors i druge proizvođače.
"Dogovorili smo se danas, da s obzirom na odlične izvozne rezultate i veliku perspektivu, pomognemo ovom preduzeću da uposli novih 50 radnika, sagradi, novu altanicu i modernizuje neke od mašina", rekao je Dinkić.

Takođe, to preduzeće, dobiće pomoć kroz bespovratna sredstva preko Agencije za podsticanje izvoza, ali i iz kreditne linije Evropske investicione banke koja podrazumeva kredite sa rokom dospeća od 12 godina i periodom počeka od 24 meseca, naveo je minsitar.

Dinkić je ponovio da će srpski izvoz u narednoj godini zabeležiti rast od najmanje 25 odsto, pre svega po osnovu izvoza iz Fijata, koji očekuje rast eksporta od 1,5 milijardi evra, kao i izvoza NIS-a koji će biti između 600 i 800 miliona evra.

Samo ove dve kompanije, rekao je Dinkić, obezbediće rast izvoza veći od dve milijarde evra, a u slučaju dobre poljoprivredne sezone i pokretanja Železare Smederevo, taj izvoz može da bude i veći.

Plan je da se najpre pokrene proizvodnja, da poraste izvoz, a zatim da se to prenese i na standard građana, ali uslov za to je da privreda najpre živne, a ministar, kako je rekao, očekuje da će se to dogoditi sledeće godine.
"Goma lajn" proizvodi gumeno tehničke delove za motorna vozila i izvozi ih na tržišta Rusije, Belorusije, Ukrajine, Uzbekistana, Nemačke, Francuske, i u bivše jugoslovenske republike.

To je, jedno od retkih srpskih preduzeća koja proizvode za model Fijat 500 L.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu