Nikola Dašić (SNS): Kragujevac smo izvukli iz finansijskog kolapsa, na izborima očekujem ISTORIJSKU POBEDU - iKragujevac


Politika

Znam da neki žele drugačije, ali Srpskoj naprednoj stranci u ovom vremenu ne vidim alternativu. Znate, Srbija je država koja se posle mnogo decenija propadanja, ubrzano razvija - kaže u intervjuu za "Blic" Nikola Dašić, član Glavnog odbora SNS i prvi na listi naprednjaka za grad Kragujevac.

Govoreći o uspesima vlasti, kaže da se Srbija umrežava auto-putevima, gradi, privreda se razvija, otvaraju se nove fabrike i radna mesta, rastu plate i penzije, imamo najstabilniju valutu...

- Postali smo najozbiljniji regionalni partner, i to se vidi i kroz brojne posete najvećih svetskih državnika i dolaske velikih kompanija u Srbiju. U svakom slučaju, ne brinem se za listu SNS-a na republičkom nivou i očekujem nove istorijske rezultate na ovim izborima.

Otkud to da ste prvi na listi, s kim ste se dogovarali o tome?

- To je velika čast, jer sam u isto vreme predložen i podržan od predsednika SNS Aleksandra Vučića i Gradskog odbora SNS u Kragujevcu. Iskreno, prvo mesto na listi nije proizvod nekih dogovaranja već poverenja koje mi je ukazano i moje spremnosti i želje da isto opravdam, kako kod predsednika Vučića tako i kod svih onih divnih ljudi sa kojima sam od 2008. godine kroz mnoge izazove Odbor osnivao i razvijao.

Kako vas Kragujevčani dočekuju u kampanji?

- Moj pogled na dosadašnji tok kampanje je svakako subjektivan, ali znam da svi zajedno pružamo maksimum jer samo trud i marljiv rad daju rezultate. Veoma sam zadovoljan prijemom Kragujevčana, a u isto vreme svestan sam svih problema sa kojima se oni u svakodnevnom životu susreću. To govori o poverenju u SNS.

Šta su najveći problemi Kragujevčana?

- Problemi sa kojima se susrećemo nisu novi. Odrastao sam u ovom gradu i apsolutno su mi poznati. Najveći deo njih su relikvije 19. i 20. veka, a kad to kažem mislim na komunalnu infrastrukturu. Ne treba zaboraviti ni nezaposlenost, koja je od 2015. godine u Kragujevcu ozbiljno smanjena. Brojne investicione aktivnosti doprinele su otvaranju novih radnih mesta, čime je broj nezaposlenih manji za čak 8.000. Ipak, ovi procenti ništa ne znače onome ko nema posao i zato nastavljamo borbu za svako novo radno mesto, baš kao i za veće plate i bolji životni standard svakog Kragujevčanina. S druge strane, svesni smo i da nam nedostaju novi kulturni, sportski i infrastrukturni sadržaji, ali smo sa svim započetim projektima već na dobrom putu.

Šta očekujete od izbora, kako procenjujete šanse SNS u Kragujevcu?

- Očekujem ubedljivu pobedu SNS. Imamo sve što je potrebno, od podrške predsednika Aleksandra Vučića, u koga narod ima bezgranično poverenje, do ozbiljne organizacije, rezultata i realnih kapitalnih projekata u Kragujevcu. Mislim na sve one koji se privode kraju i one koji su u fazi projektovanja, poput: najmodernije Palate pravde, rekonstrukcije Kliničkog centra, izgradnje severne obilaznice, auto-puta ka moravskom koridoru, prelaska "Energetike" sa uglja na gas, Data centra, stanova za pripadnike snaga bezbednosti, Centra izvrsnosti i nove zgrade Filološko-umetničkog fakulteta, rekonstrukcije i uređenja jezera Bubanj i dvorane "Šumadija", izgradnje stadiona "Čika Dača" po UEFA standardima, prve ekološke i energetski nezavisne javne garaže, rekonstrukcije zgrade gradske tržnice i pijace sa podzemnim parkiralištem, savremene autobuske stanice... Kada se saberu vrednosti samo onih projekata u kojima nam republika pomaže, dolazi se do iznosa koji prevazilazi pola milijarde evra.

Ko će vam biti najveći protivnici?

- Mnogo rada, energije i vremena smo potrošili da bismo Kragujevac izvukli iz finansijskog kolapsa u kojem smo ga zatekli pre pet i po godina. Zbog naše dece i njihove budućnosti pre svega, ne smemo dozvoliti da se u Kragujevac vrati stara i reciklirana populistička politička ideologija koja je vodila grad do 2014. godine. Nemam nikakvu dilemu da Kragujevčani imaju dobro pamćenje i znam da neće birati one koji su nas te 2014. doveli do toga da komunalni sektor doživi kolaps, da smeće sa ulica nije imao ko da odnosi, da nam izvršitelji popisuju klupe i table po školama, da zaposleni u javnom sektoru mesecima ne primaju zarade, da nisu isplaćivani roditeljski dodaci niti naknade nezaposlenim porodiljama...

U SNS ste od osnivanja stranke. Kakva je vaša pozicija, da li postoji šansa da nakon najavljenih promena dobijete neku funkciju i u stranci?

- Od osnivanja sam član Glavnog odbora i više od osam godina član Izvršnog odbora. To su odgovorne funkcije. O budućim angažovanjima u okviru SNS-a trenutno ne razmišljam s obzirom na to da je prvo mesto na izbornoj listi već velika čast i odgovornost.

KVALITETNI SARADNICI PREDUSLOV ZA USPEH

Ukoliko pobedite i formirate vlast, šta će biti vaš prvi korak na mestu gradonačelnika?

- Kvalitetni i vredni saradnici su preduslov stvaranja dobrih mehanizama gradske uprave i komunalnih servisa po meri građana, te ću najpre raditi na jačanju svih sektora u tom smislu. Paralelno ću raditi i na stvaranju čvršćih i obuhvatnijih veza sa institucijama Vlade Srbije, kako bi Kragujevac još brže napredovao i u još većoj meri bio deo državnog investicionog plana "Srbija 2020-2025".

(Blic)

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu